Hlavní obsah

Mobilní internet používají tři milióny Čechů

Počet uživatelů mobilního internetu v Česku se letos od začátku roku zvýšil téměř o třetinu na 3,2 miliónu lidí. Za růstem stojí rozšiřování pokrytí rychlou datovou sítí 3G, které nyní dosahuje 65 procent populace, a rostoucí obliba tzv. chytrých telefonů s operačním systémem. Vyplývá to z informací operátorů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Více než dvě třetiny uživatelů tvoří lidé, kteří využívají datový tarif přímo pro surfování nebo stahování dat prostřednictvím chytrého mobilu, menšinu představují zákazníci, kteří připojují svůj notebook přes modem.

Například v síti O2 využívá aktuálně rychlé datové přenosy 1,33 miliónu zákazníků, z toho 930 000 z nich využívá internet v mobilu a 400 000 internet v notebooku. Ještě v roce 2009 měla firma méně než polovinu uživatelů a o rok dříve jen 212 000 uživatelů mobilního internetu.

"Změnila se také struktura zákazníků, kteří datové služby využívají. Výrazně narostl počet zákazníků, kteří dříve surfovali pouze občas, náhodně a nyní mají paušální internet v mobilu. Zaplatí 150 Kč měsíčně a mohou surfovat bez ohledu na počet minut," uvedl mluvčí O2 Hany Farghali.

Chytré telefony tvoří polovinu prodejů

U T-Mobilu využívá internet na cesty a v mobilu přes 1,2 miliónu uživatelů. Třetinový nárůst podle mluvčí Martiny Kemrové podpořilo rozšíření chytrých telefonů, které jsou více operátory dotované, nebo zavedení datového balíčku na jeden den.

"Internet v mobilu, či mobilní internet pravidelně využívá zhruba pětina našich zákazníků. Oproti loňskému roku jejich počet vzrostl zhruba o čtvrtinu zejména díky stále se rozšiřujícímu portfoliu chytrých telefonů, které tvoří 80 procent celkové nabídky mobilů u Vodafonu a díky prodeji datových tarifů v balíčcích společně s hlasovými a SMS službami," dodal mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

Chytré mobilní telefony v současnosti tvoří přes 50 procent prodeje u operátorů. Jejich rozšíření nahrává stále se snižující cena. Ta letos klesla pod 3000 korun, zatímco ještě loni byla více než 5000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám