Hlavní obsah

Pro nový iPhone si první den prodeje přišlo méně zájemců než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční zahájení prodeje nového iPhonu 4S přilákalo do prodejen operátorů desítky zájemců. Zřejmě i kvůli svátečnímu dni byl ale zájem nižší než loni při uvedení předchozí verze. Lidé většinou kupovali základní model se 16 GB paměti. Vyplývá to z údajů firem.

Článek

Vodafone začal prodávat iPhone o půlnoci ve třech prodejnách v Praze, Brně a Ostravě. Možnost získat mobil mezi prvními v noci využilo asi 150 lidí. První nedočkavec se do fronty v Praze postavil již večer v 18:15 hodin. První stovce zákazníků na každé prodejně operátor rozdával rukavice pro ovládání dotykového displeje iPhonu v zimním počasí.

T-Mobile otevřel prodejny až ráno a to jen ty, které mají běžně otevřeno v neděli, tedy především provozovny v obchodních centrech. Do 12:45 si telefon podle mluvčí Martiny Kemrové pořídilo 58 zájemců.

Zájem byl nižší i přes to, že T-Mobile inzeroval nižší ceny než Vodafone. V osmi městech T-Mobile zahájení prodeje podpořil vysláním speciálních běžců. Kdo se první běžce dotkl, získal poukaz na telefon zdarma. Již ve čtvrtek večer někdo běžce nasazeného do Českých Budějovic okradl o vybavení, které mělo na internetu určovat jeho polohu.

Třetí operátor Telefónica nepřistoupil na obchodní podmínky Applu a rozhodl se nový iPhone neprodávat. Doprodá jen skladové zásoby předchozí verze iPhone 4. Firma vsadila na konkurenční produkty s operačním systémem Android. Apple je známý svými tvrdými podmínkami pro operátory, kteří je ale většinou nakonec akceptují.

Apple přímo ve svém internetovém obchodě přístroj nabízí od 14 490 korun za verzi 16 GB. U T-Mobilu nedotovaná cena začíná na 15 999 Kč a dotovaná na 5499 korunách. Vodafone stejný telefon v dotované verzi prodává od 10 377 Kč a nedotovaný za 16 277 korun.

Apple v pátek také začal na českém trhu oficiálně prodávat svou Apple TV, což je zařízení, které umožňuje stahovat filmy z internetu a pouštět je na běžné televizi. Cena Apple TV, která se do Česka dostala s více než ročním zpožděním, je 2799 korun. Zařízení umožňuje nákup a sledování filmů z internetového obchodu iTunes nebo stahování videí z YouTube. Jako ovladač lze použít iPhone nebo iPod Touch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám