Hlavní obsah

Nokia představila první telefony s Windows

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská společnost Nokia ve středu představila své mobilní telefony poprvé založené na systému Windows od amerického Microsoftu. Největší světový výrobce mobilních telefonů si od nových produktů slibuje průlom na klíčovém trhu chytrých telefonů, kde dosud silně ztrácí na telefony iPhone od společnosti Apple i na levnou produkci od asijských výrobců.

Článek

Generální ředitel Nokie Stephen Elop předvedl modely Lumia 800 a Lumia 710. Vedle nich bude Nokia prodávat další čtyři základní verze telefonů, orientované zejména na rozvíjející se trhy, uvedla agentura AP.

Lumia 800 vypadá téměř stejně jako dříve představený model N9. Oba telefony mají velice minimalistický vzhled. Celé čelní straně dominuje velký displej, Nokia N9 dokonce nemá ani tlačítko pro vstup do menu. Vše je nahrazeno gesty na dotykovém displeji.  [celá zpráva]

„Před osmi měsíci jsme oznámili naši novou strategii a dnes ukazujeme její přínos v praxi. Přinášíme inovace napříč celým naším portfoliem, od nových smartphonů až po chytřejší mobilní telefony,“ řekl Stephen Elop, prezident a generální ředitel společnosti Nokia. „Ať už jde o model Nokia Lumia 800 nebo o model Nokia Asha 201, přinášíme na trh nepřekonatelné nové produkty rychleji než kdy dřív. Jsem neuvěřitelně pyšný na tyto nové telefony i na lidi ve společnosti Nokia, kteří na nich pracovali.“

Nokia se v letošním roce potýká s poklesem zisků i tržeb. Firma v únoru oznámila, že odejde od dosavadní softwarové platformy chytrých telefonů Symbian a přejde na software od Microsoftu.

Nokia bitvu o podíl na lukrativním trhu chytrých telefonů dosud prohrávala. Poráží ji nejen iPhone, ale i BlackBerry od RIM a telefony založené na platformě Android od společnosti Google. Ztrácí i na levném segmentu trhu, kde ji ohrožují čínští výrobci jako ZTE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám