Hlavní obsah

Sony Ericsson se do boje s iPadem nepustí, soustředí se na telefony

Novinky, mif

Někteří výrobci mobilů se snaží Applu konkurovat i na poli počítačových tabletů. Zástupci Sony Ericssonu však minulý týden prohlásili, že se zaměří výhradně na telefony. Zároveň dodali, že zisk firmy se ve třetím čtvrtletí propadl na nulu. Ve stejném období loni hospodařila společnost se ziskem 49 miliónů eur (1,2 miliardy Kč). Pokořit dominantní postavení iPadu se tak budou pokoušet jiní konkurenti.

Článek

Tržby se mírně snížily na 1,59 miliardy eur z loňských 1,6 miliardy eur. Firma, která je společným podnikem japonské Sony a švédské firmy Ericsson, dodala, že její zisk před zdaněním o polovinu snížil pokles hrubých marží. Ty se však částečně podařilo vykompenzovat snížením provozních výdajů. Daně se zvýšily na 17 miliónů eur z předchozích 12 miliónů eur.

Sony Ericsson upozornil, že jeho chytrý telefon Xperia s operačním systémem Android se na celkovém prodeji nyní podílí více než 80 procenty. Prodej telefonů se sice snížil o devět procent, průměrná prodejní cena však díky tomu stoupla o osm procent. Firma se proto rozhodla nadále investovat do vývoje chytrých telefonů a celé své portfolio výrobků v příštím roce převede jen na chytré telefony. Sony Ericsson je devátým největším výrobcem mobilních telefonů na světě.

Spotřebitelé v poslední době dávají stále více přednost před modely telefonů se základními funkcemi chytrým telefonům a jejich podíl na celkovém prodeji mobilních přístrojů tak roste. Sony Ericsson začal používat ve svých chytrých telefonech systém Android firmy Googlu v roce 2008 a nyní má na trhu chytrých telefonů se systémem Android podíl 11 procent, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám