Hlavní obsah

Chytré telefony s Windows od Nokie budou odhaleny ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská společnost Nokia v tomto čtvrtletí představí své první chytré telefony založené na operačním systému Windows od Microsoftu. Uvedl to v úterý generální ředitel podniku Stephen Elop. Nokia chce novými přístroji konkurovat například populárním telefonům iPhone firmy Apple.

Foto: mif, Novinky

Nokia

Článek

Nokia je největším výrobcem mobilních telefonů na světě, v letošním roce se však potýká s poklesem zisků i tržeb. Ve druhém čtvrtletí ji navíc Apple připravil o vedoucí pozici v oblasti chytrých telefonů.

Nokia už v únoru oznámila, že u svých chytrých telefonů přejde na software společnosti Microsoft, její první přístroj s tímto softwarem však stále čeká na uvedení na trh.

Cena akcií společnosti Nokia od února klesla zhruba o polovinu kvůli obavám, že firma před zahájením prodeje nových telefonů přijde o tak velkou část tržního podílu, že jí nebude moci nikdy získat zpět.

Nokia se ve druhém čtvrtletí propadla do ztráty 368 miliónů eur (zhruba devět miliard Kč) ve srovnání se ziskem 227 miliónů eur před rokem. Minulý týden oznámila, že zruší 3500 pracovních míst a uzavře svou továrnu v Rumunsku. Již v březnu přitom představila plán na snížení nákladů zahrnující propuštění 4000 zaměstnanců.

Co umí mobilní systém Microsoftu

První generace mobilních operačních systémů od Microsoftu byly známé pod označením Windows Mobile. Nabízely propracovaný kalendář, detailní adresář, který bylo možné jednoduše synchronizovat s kontakty v Outlooku v počítači, či pohodlnou práci s e-maily na cestách.

Jak je z výčtu funkcí patrné, starší verze mobilních Windows byly určeny spíše pro manažery. To se ale softwarový gigant rozhodl u sedmiček změnit. Jejich hlavním úkolem je nabídnout přednosti chytrých telefonů jednoduchou formou co nejširší skupině uživatelů.

Stejnou taktiku přehledného a intuitivního ovládání zvolila před lety počítačová firma Apple, která se svým iPhonem rozpoutala mánii dotykových telefonů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám