Hlavní obsah

Éra mobilních telefonů započala v Česku před 20 lety

Přístroj velikosti menší kabelky, mizivý signál a platba i za příchozí hovory. I tak vypadaly počátky mobilních telefonů v Česku. Provoz první sítě mobilních telefonů v tehdejším Československu - analogové sítě EuroTel NMT (na frekvenci 450 MHz) - byl v tehdejším Československu spuštěn před dvaceti lety, 12. září 1991.

Foto: Profimedia.cz

Staré mobilní telefony

Článek

Zatímco ve světě byly telekomunikace díky zavádění mobilních sítí jedním z nejvíce se rozvíjejících a také nejvýdělečnějších odvětví, v Česku se dlouhých pět let jednalo o exkluzivní a velmi drahou záležitost. Až do roku 1996, kdy se na trhu konečně mohla objevit konkurence, využívalo mobilní telefony pouze asi 55 000 zákazníků.

Vinou monopolu, který vláda dala společnosti EuroTel (ta byla společným podnikem americké firmy Atlantic West a české monopolní telekomunikační společnosti SPT Telecom), se například ještě v roce 1995 dal nejlevnější mobil s aktivací pořídit za neuvěřitelných 35 000 korun (tedy více než čtyři tehdejší průměrné hrubé měsíční mzdy) a za každou minutu hovoru si společnost počítala 12 korun.

Změnu k lepšímu přineslo až zavádění nových sítí GSM (na frekvenci 900 MHz) a hlavně vstup konkurence na trh v roce 1996. EuroTel měl licenci na provozování systému GSM přislíbenou od samého začátku. V září 1996 mu vyvstala konkurence v podobě společnosti RadioMobil, která zahájila provoz své sítě Paegas. Na trhu se účinek projevil okamžitě, ceny šly prudce dolů, nabídka služeb se postupně rozšiřovala. Česko se záhy zařadilo mezi nejdynamičtěji se rozvíjející telekomunikační trhy světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám