Hlavní obsah

Podvodníci mají nový trik, jak vylákat z lidí peníze

• Aktualizováno
Novinky, mif

Na zvědavost lidí, co právě může dělat jejich partner nebo blízká osoba, sází nová služba GSM Locator. Za odeslání placené SMS zprávy s cenou 79 Kč slibují zjistit polohu kohokoliv pomocí jeho mobilního čísla. Jedná se však o podvod – žádná veřejná služba, která by toto dokázala, neexistuje. Novinkám to potvrdila mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Foto: Novinky

GSM Locator

Článek

Na první pohled působí služba zcela korektně, dokonce se na internetové stránce gsmlocator.net zobrazují i kladné ohlasy lidí, kteří službu údajně využili. „Sledovala jsem cestu svého manžela, všechno je v pořádku, moje myšlenky byly nepodložené,“ píše na webu 32letá Veronika.

Pozornější uživatelé si ale mohou všimnout, že překlad stránek do češtiny není zcela korektní. Například je zde uvedeno: „Absolutně bezpečně, objekt nic nedozvědí.“

Podle elektrotechnika Romana Touška, který Novinky na podvodné stránky upozornil, není vyhledávání člověka podle jeho mobilního čísla technicky možné. „V současnosti žádný systém neumožňuje bezplatné a legální zaměřování GSM mobilu podle telefonního čísla. Přihlášení do mobilního telefonu do sítě operátora je šifrováno a signál je veden přes pozemní vysílač do satelitu,“ vysvětlil Toušek.

Jeho slova potvrzuje i Martina Kemrová z T-Mobilu: „Všechny lokalizační služby jsou chráněné pomocí E-PIN (speciální kód, který není veřejně přístupný, pozn. red.).“

Foto: Novinky

Ukázka nevyžádaného e-mailu, který láká na službu GSM Locator.

„Žádnou službu na principu GSM lokalizace pro veřejnost neposkytujeme. Údaje o lokalizaci poskytujeme v souladu se zákonem příslušným orgánům, například pro lokalizaci volajícího na záchrannou službu 112," řekla Novinkám Blanka Vokounová z O2.

„Celá stránka je pouze vymyšlená a tahá z lidí peníze a možná i telefonní čísla. Pokud tam zadáte své číslo, tak se PHP skript chová, jako když číslo vyhledává a pak po vás požaduje odeslání sms zprávy za 179 Kč pro ověření, jestli nejste robot,“ varoval Toušek.

Na novou službu podvodníci uživatele lákají pomocí nevyžádané pošty, kterou rozesílají z různých e-mailových adres.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám