Hlavní obsah

Nejúspěšnějším prodejcem mobilů na světě je Apple, porazil i Nokii

Novinky, Roman Zavřel, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

iPhone je fenoménem dnešní doby. Díky tomuto chytrému telefonu se dokonce společnosti Apple podařilo překonat očekávaní analytiků a za druhé fiskální čtvrtletí tohoto roku vydělat na mobilech 11,9 miliardy dolarů. Za stejné období finská Nokia, která je považována za největšího výrobce telefonů na světě, vydělala „jen“ 9,4 miliard. Ani v dalších segmentech si společnost Apple nevedla špatně.

Foto: Reuters

Generální ředitel společnosti Apple Steve Jobs s iPhonem 4

Článek

Apple za druhé fiskální období letošního roku ohlásil tržby v hodnotě 24,67 miliard dolarů a čistý čtvrtletní zisk ve výši 5,99 miliard dolarů. Pokud se budeme dívat na akcie, pak činí zisk na jedné akcii za toto období 6,40 dolaru. Hrubá marže společnosti činila 41,4 dolarů a mezinárodní prodej představoval 59 % všech příjmů. Tato čísla představují nejvyšší čtvrtletní výnos za celou historii firmy s výjimkou předchozího čtvrtletí, kdy čistý zisk přesáhl šest miliard dolarů.

Apple prodal 3,76 miliónů počítačů Macintosh, což představuje meziroční nárůst o více jak 28 %. Mobilního telefonu iPhone se prodalo 18,65 miliónů kusů, což představuje meziroční nárůst dokonce o více jak 113 %. Společnost dokázala zvýšit meziroční prodej o více než 28 % navzdory faktu, že prodej osobních počítačů obecně klesl o více jak tři procenta.

Společnosti ovšem již více jak rok stagnuje prodej přehrávačů iPod, kterých se za poslední fiskální období prodalo 9,02 miliónů kusů, což pro firmu znamená meziroční pokles o 17 %.

Tablety iPad si našly za toto období 4,69 miliónů nových majitelů. Oproti předchozímu čtvrtletí to je však výrazný pokles vzhledem k tomu, že v předvánočním období se prodalo 7,33 miliónů kusů tabletu iPad. Apple však okomentoval situaci a sdělil, že prodal všechny iPady druhé generace, které vyrobil.

"S čtvrtletním růstem tržeb o 83 % a růstem zisku o 95 % jedeme na plné obrátky," okomentoval výsledky Steve Jobs a dodal, že Apple bude pokračovat v inovacích na všech frontách po zbytek roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám