Hlavní obsah

Samsung chce po Applu kompenzace za údajné zneužití svých patentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korejský Samsung Electronics reagoval na kroky americké firmy Apple, podal na ni odvetné soudní žaloby a chce kompenzace za údajné zneužití svých deseti patentů americkou firmou. Předchozí žaloba firmy Apple přitom uváděla, že Samsung ve svých chytrých telefonech a tabletech "otrocky" kopíruje její produkty.

Článek

Firma Apple podala žalobu na Samsung minulý pátek. Uvedla v ní, že Samsung porušil patenty a ochranné známky z jejích telefonů iPhone a tabletů iPad. Americký výrobce se snaží bránit své přístroje před konkurencí, která se opírá o bezplatný operační systém Android.

Foto: Novinky

Apple iPad versus Samsung Galaxy Tab

Právní bitva mezi Applem a Samsungem může ohrozit obchodní vztahy mezi oběma technologickými giganty, protože je Apple výrazně závislý na komponentech od Samsungu, například na čipech a LCD displejích.

Samsung je jedním z nejrychleji rostoucích výrobců chytrých telefonů, který se opírá o boom Androidu. Na trhu s počítačovými tablety se objevil jako největší rival skupiny Apple s modely ve třech velikostech. Samsung v páteční zprávě uvedl, že iPhone a iPad od Applu zneužívají desítku jeho technologických patentů. Vyzval proto Apple, aby jeho duševní vlastnictví přestal zneužívat a nahradil mu škody. Žaloby proto předložil v Jižní Koreji, Japonsku a Německu.

Patentová válka s Nokií

Apple nebrojí pouze proti Samsungu, už od roku 2009 vede patentovou válku se společností Nokia. Obě firmy se častují vzájemnými žalobami za porušení patentových práv. Začala to v říjnu Nokia, která u federálního soudu v Delawaru podala žalobu na zneužití deseti svých patentů. Apple kontroval žalobou na porušení 13 vlastních patentů.

V poslední žalobě z konce minulého roku Nokia viní iPad z porušení práv ohledně vylepšeného přenosu řeči a dat s využitím programů a inovací u konfigurace antén. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám