Hlavní obsah

Nokia podepsala s Microsoftem smlouvu o spolupráci na mobilních technologiích

Novinky, Miloslav Fišer

Společnosti Nokia a Microsoft podepsaly smlouvu o strategickém partnerství ve vývoji mobilních technologií. Učinily tak deset týdnů poté, co své plány představily světu. Upozornil na to zahraniční server Tech Crunch.

Článek

Jedním z důvodů, který vedl Nokii k uzavření partnerství s konkurenčním Microsoftem, byla úspěšnost iPhonu od Applu.

„iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl šéf Nokie Stephen Elop.

„Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal Elop současnou situaci firmy k příběhu o naftaři, kterému vzplála vrtná plošina. „Nokia a Microsoft mohou společně vybudovat bezkonkurenční platformu s co největším globálním dosahem. Od nynějška to bude závod, ve kterém poběží jen tři koně,“ dodal.

Podle serveru Businessweek softwarový gigant za tento strategický krok zaplatil miliardu dolarů, tedy více než 17 miliard korun. Díky tomu by se ještě letos měl na mobilních telefonech společnosti Nokia objevit operační systém Windows Phone.

Na partnerství vydělá i Microsoft

Ani Microsoft ale nepřijde zkrátka. Nokia mu totiž bude podle serveru Businessweek platit poplatek za každou nainstalovanou kopii operačního systému. Smlouva je uzavřena na pět let, jaká je výše poplatku zatím není známo.

Vedle toho se navíc operační systém Windows Phone rozšíří daleko více mezi lidi a navíc by americký softwarový gigant mohl od konkurence na oplátku získat některé zajímavé aplikace. Například navigaci, kterou Nokia nabízí k telefonům s vestavěným GPS přijímačem, včetně map celého světa zdarma. [celá zpráva]

„V tomto partnerství s Nokií přinese Microsoft svůj mobilní software a všechny služby, které jsou mezi zákazníky populární - jako vyhledávač Bing, kancelářský balík Office a samozřejmě herní platformu X-Box live,“ uvedl ke spojenectví šéf Microsoftu Steve Ballmer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám