Hlavní obsah

iPady a iPhony uchovávají detailní informace o pohybu uživatele

Novinky, Roman Zavřel, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na odborné konferenci Where 2.0 vystoupili dva zaměstnanci University of Exeter, kteří přinesli pro majitelé mobilních telefonů iPhone a tabletů iPad s 3G modulem znepokojivou zprávu. Společnost Apple do operačního systému iOS 4.0 a vyšší zabudovala funkci, která automaticky ukládá záznamy o poloze přístroje.

Článek

Údaje o poloze přístroje se ukládají společně s přesným časem a datem, kdy se lidé na daném místě nacházeli. Data o poloze jsou ukládána ve formě přesné zeměpisné délky a šířky.

Aladair Allan a Pete Warden, kteří na skutečnost upozornili, dále tvrdí, že se ukládaná data nikam neposílají a nikdo, dokonce ani samotný Apple k nim nemá přístup. Při synchronizaci iPadu či iPhonu s multimediální aplikací iTunes se však data přenesou do počítače v nezašifrovaném souboru.

V momentě, kdy telefon nebo tablet vyměníte za novější, soubor se opět zpětně zkopíruje z počítače do nového telefonu a pokračuje v ukládání dat.

O sledování by uživatelé měli vědět

Podle více jak patnáct tisíc slov dlouhého licenčního ujednání, které je potřeba před používáním přístroje odsouhlasit, má společnost na získávání dat o poloze zařízení právo. Tuto smlouvu čte ale vzhledem k jejímu rozsahu málokdo.

Otázkou zůstává, jak se k celé záležitosti postaví česká justice. Ústavní soud totiž na konci března zrušil část zákona o elektronických komunikacích. Ta ukládala operátorům a poskytovatelům internetu povinnost uchovávat takzvané provozní a lokalizační údaje o uskutečněné komunikaci – tedy velice podobná data. Vyhověl tak stížnosti, kterou loni podalo 51 poslanců v čele s Markem Bendou (ODS).

Výzkumníci z University of Exeter se pokoušeli nalézt podobné soubory také v přístrojích ostatních výrobců, tam se však zatím jejich přítomnost nepodařilo prokázat. Samotný Apple se zatím k situaci nevyjádřil a jak je známé z minulosti, pravděpodobně tak ani v blízké době neučiní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám