Hlavní obsah

Volat s mobilem je nebezpečné, odposlouchávat hovor může kdokoliv

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redaktoři zpravodajského serveru BBC se dobrovolně zúčastnili experimentu s Karstenem Nohlem a Sylvainem Munautem, kteří chtěli demonstrovat, jak nebezpečné je v dnešní době telefonovat. Podařilo se jim totiž prolomit zabezpečení GSM standardu, díky čemuž mohli bez jakékoliv štěnice odposlouchávat hovory redaktorů BBC až na vzdálenost půl kilometru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Karsten Nohl zkoumá společně s dalšími experty intenzivně zabezpečení sítě už druhým rokem. Přes půl roku strávil tím, že se nabourával do algoritmu, jenž se používá k zakódování hovorů v síti GSM. Svou prací chtěl německý počítačový expert poukázat především na chabé zabezpečení hovorů v síti GSM.

"Pokoušíme se lidi informovat o této rozšířené zranitelnosti," řekl již loni Nohl BBC. "Doufáme, že bude vytvořen tlak a požadavky od zákazníků na lepší kódování," dodal odborník s tím, že šifrovací algoritmus A5/1 se používá již 22 let.

Podle Asociace GSM, která způsob zašifrování hovorů navrhla a dohlíží na vývoj, je možné případné odposlechy vyblokovat jednoduchým způsobem. Stačí prý k tomu, aby operátoři pouze drobně pozměnili nastavění svých sítí.

Přestože je způsob obrany proti odposlechům podle Asociace GSM jednoduchý, i po roce od odhalení chyby je možné telefony stále odposlouchávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám