Hlavní obsah

Pošta ve Švédsku chce nahradit poštovní známky SMS zprávami

– Stockholm

Zákazníci švédské pošty již zřejmě nebudou muset olizovat poštovní známky, společnost totiž plánuje platby za poštovné nahradit textovými zprávami. Na mobil klienta přijde kód, který roli známky zastoupí. Podobný systém, který jistě neuvítají filatelisté, spustí podle zpravodajského listu The Local od dubna také Dánsko.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Velmi se o to zajímáme a nyní hledáme (technické) řešení," řekl Anders Aasberg, který má ve švédské poště Posten na starosti marketing a rozvoj. Dánský projekt počítá s odpovědní zprávou SMS. Z ní klient na dopis či pohled opíše kód, který bude dokladem o zaplacení poštovného.

Aasberg prozatím nezmínil žádný termín, kdy bude tato obdobná služba k dispozici také ve Švédsku. Jisté prý je pouze to, že to nebude do léta. Podle něj je riziko falšování kódu podobně vysoké, jako je snaha padělat známky. Mobilním telefonem bude zřejmě možné uhradit poštovné i za balíky do dvou kilogramů.

Pošty ve Švédsku i v Dánsku jsou přesvědčeny, že lidé budou jejich služby i přes stále širší možnosti moderní komunikace nadále používat. Zavedení plateb přes textové zprávy má zákazníkům korespondenci usnadnit.

Platby mobilními telefony mohou používat také Češi, zatím je takto u nás možné v některých městech uhradit například jízdné hromadnou dopravou nebo parkovné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám