Hlavní obsah

Aktualizace Windows způsobuje na některých mobilech vážné problémy

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku týdne vydal americký softwarový gigant Microsoft první z několika plánovaných aktualizací pro mobilní operační systém Windows Phone 7. Jak je ale po prvních několika dnech patrné, tento update způsobuje na některých přístrojích vážné problémy – telefon se stane nepoužitelným.

Foto: Novinky

Windows Phone 7

Článek

Na problémy s aktualizací upozornil na blogu Windows Phone Michael Stroh z Microsoftu. Podle něj se chyba dotkla zhruba deseti procent uživatelů. „90 % lidí nainstalovalo aktualizaci podle našich zjištění úspěšně. Takže je velká šance, že pro většinu lidí bude update naprosto bezproblémový,“ uvedl Stroh.

„Technický problém jsme identifikovali na malém počtu telefonů od Samsungu. Pracujeme na co nejrychlejším vyřešení tohoto problému. Prozatím jsme z preventivních důvodů aktualizaci pro přístroje tohoto výrobce zakázali,“ vysvětlil.

Podle ohlasu uživatelů, kteří vlastní přístroj Omnia7 od Samsungu, se po instalaci aktualizace začne telefon automaticky vypínat a zapínat. Tento kolotoč restartů pokračuje pořád dokola, dokud se nevybije jeho baterie.

Problémy se týkají i dalších uživatelů

Problémy s aktualizací mají podle zahraničních diskusních fór ale také majitelé dalších přístrojů. U nich je podle Microsoftu na vině uživatelské PC. Konkrétně prý špatné internetové připojení nebo nedostatek místa na pevném disku.

Aktualizaci je totiž možné nainstalovat ve Windows pouze prostřednictvím programu Zune, respektive díky Windows Phone 7 Connectoru pro počítače Mac. Přímo z telefonu s Windows Phone 7 aktualizaci provést nelze.

Problémy s PC nebo internetovým připojením má podle amerického softwarového giganta zhruba polovina přístrojů ze zmiňovaných deseti procent.

Aktualizací bude letos několik

Aktualizace, která způsobila některým uživatelům vážné problémy, je jen první vlaštovkou. Letos totiž Microsoft naplánoval několik dalších updatů, které budou vylepšovat funkce operačního systému Windows Phone 7.

Jeden z nich se objeví začátkem března a nabídne majitelům telefonů možnost snadného kopírování a vkládání textu. To uměly už starší verze mobilních Windows, sedmičky ale nikoliv.

Řada uživatelů Microsoftu vyčítala, že Windows Phone 7 nepodporuje plnohodnotný multitasking – tedy možnost mít spuštěných několik programů najednou, alespoň tedy co se týkalo softwaru třetích stran. Softwarový gigant vždy tvrdil, že je to kvůli obavám o výdrž baterie.

Jak se ale zdá, nyní již Microsoft získal k výrobcům aplikací důvěru, a tak bude podpora multitaskingu jedním z hlavních bodů některé z aktualizací. Fungovat by měla velice jednoduše. Ve chvíli, kdy uživatel dlouze stiskne tlačítko s funkcí zpět, zobrazí se správce se všemi běžícími aplikacemi.

Novinkou by také měla být větší integrace sociálních sítí Facebook a Twitter přímo do operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám