Hlavní obsah

V roce 2015 připadne mobil na každého obyvatele planety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet zařízení připojených k mobilním sítím ve světě se do roku 2015 zvýší na 7,1 miliardy ze současných zhruba pěti miliard. Na jednoho obyvatele tak připadne jeden mobil nebo jiné mobilní zařízení. Uvedla to společnost Cisco na veletrhu Mobile World Congress (MWC).

Foto: Profimedia.cz

Obchod s mobilními telefony. Ilustrační foto

Článek

Mezi mobilními zařízeními budou převládat chytré telefony a tablety. Celkem má být k mobilním sítím připojeno 5,6 miliardy osobních zařízení a 1,5 miliardy vzájemně propojených zařízení (M2M). Nárůst bude zapříčiněn hlavně snadnou dostupností videa na mobilních zařízeních. Video bude v roce 2015 podle odhadů tvořit 66 procent veškerých datových přenosů.

Během následujících čtyř let by se měl celkový objem dat přenesených v mobilních sítích zvýšit 26krát na 75 exabytů ročně. Mezi lety 2009 a 2010 se celosvětově objem přenesených mobilních dat zvýšil o 159 procent a v mobilních sítích tak bylo měsíčně přeneseno 237 petabytů dat, což odpovídá zhruba 60 miliónům DVD.

"Spotřebitelé a firemní uživatelé mají stále větší zájem o mobilní datové služby. Sílu mobilního internetu dokládá fakt, že se přenos mobilních dat téměř ztrojnásobil již třetí rok za sebou. Mezi hlavní hnací síly tohoto růstu patří především stále nová a nová mobilní zařízení, lepší přístup k mobilnímu širokopásmovému internetu a více aplikací a atraktivního obsahu - zejména pak videa," uvedl Suraj Shetty ze společnosti Cisco.

V současnosti připadá na jedno mobilní připojení průměrně 65 megabytů dat přenesených za měsíc, což odpovídá zhruba 15 hudebním souborům MP3. Do roku 2015 se očekává 17násobný nárůst na 1118 megabytů měsíčně, což odpovídá asi 260 hudebním souborům.

Rychlý 3G internet v Česku

Rozmachu chytrých telefonů a mobilního internetu jsou si vědomi i tuzemští operátoři. Dva největší, Telefónica O2 a T-Mobile, proto minulý týden dohodli partnerství o sdílení 3G sítě na nepokrytých územích České republiky. To by mělo výrazně zvýšit pokrytí obou operátorů.

"Budoucnost komunikace jednoznačně vidíme v chytrých telefonech s připojením na vysokorychlostní mobilní internet. Naše spolupráce přinese trend rychlého mobilního internetu zákazníkům do mnoha měst. Sdílení nám umožní významně investovat do výstavby sítě, díky které budou moci i další zákazníci využívat všechny výhody 3G technologie," řekl Luis Malvido, ředitel české pobočky Telefóniky O2 .

"Bez rychlých mobilních dat si nelze představit současnost ani budoucnost. Díky této strategické dohodě budeme moci 3G služby nabídnout mnohem většímu počtu zákazníků, než jsme původně plánovali," uvedl při podpisu Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile Czech Republic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám