Hlavní obsah

Zabudovanou SIM kartu nechceme, varují operátoři a hrozí Applu sankcemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří velcí mobilní operátoři v Evropě hrozí americké společnosti Apple sankcemi, pokud firma prosadí technologickou inovaci a začne své mobilní přístroje iPhone prodávat se zabudovanou SIM kartou. Operátoři to sice oficiálně nepřiznávají, ale podle serveru Financial Times (FT) o tom spolu jednají. Zvažují prý, že přístroje iPhone už by nemuseli dotovat.

Článek

Operátoři Apple podezírají, že se snaží získat kontrolu nad jejich vztahem s předplatiteli služeb. Nová technologie by totiž klientům umožnila koupit si iPhone a vybrat si na webové stránce Applu služby operátora, který jim vyhovuje. Potřebná data by se na SIM kartu zapsala na dálku, takže telefon by byl připraven okamžitě k použití.

Ještě více by ale mohlo operátorům vadit, že nová technologie SIM karet by klientům umožnila snáze měnit operátory, anebo že by lidé začali vyžadovat kratší smlouvy. Obavy ale mají operátoři i z toho, že by Apple nakonec mohl začít nabízet i službu propojení mezi přístroji, i když firma sama prozatím žádný takový plán nenaznačila.

Zájem Applu o novou SIM kartu podle FT s obavami sleduje například Vodafone, France Télécom nebo Telefónica. Ani jedna z těchto firem serveru k této problematice nechtěla nic říci, komentář ale neposkytl ani Apple, i když jej server žádal. Sdílnější byl manažer v jedné velké telekomunikační společnosti, který ale chtěl zůstat v anonymitě. Apple podle něj riskuje válku s operátory, pokud technologii prosadí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám