Hlavní obsah

Nejvíce táhnou mobily od Nokie, prodalo se jich přes 100 miliónů

Celosvětový prodej mobilních telefonů koncovým zákazníkům ve třetím čtvrtletí vzrostl o 35 procent na 417 miliónů. Odbyt takzvaných chytrých telefonů, které mají operační systém, se ve stejném období téměř zdvojnásobil a představoval tak pětinu všech prodaných přístrojů. Uvedla to analytická firma Gartner s tím, že nejvíce se dařilo finské Nokii.

Foto: Novinky

Nová vlajková loď Nokie - model N8

Článek

"Je to již třetí po sobě následující dvojciferný meziroční růst, který indikuje zdravou zákaznickou poptávku," uvedla analytička Gartneru Carolina Milanesiová. Telefony od firmy Apple a zařízení s operačním systémem Android táhly celý segment chytrých zařízení k rekordním prodejům. Apple v Severní Americe překonal konkurenta Research in Motion v podílu na trhu.

Nejprodávanější značkou zůstala Nokia, která zvýšila prodej o 3,5 procenta na 117,5 miliónu přístrojů. Následuje Samsung s růstem o 18 procent na 71,7 miliónu a LG, kterému se ale prodej snížil o 14 procent na 27,5 miliónu mobilních telefonů. Všem třem vedoucím výrobcům klesl podíl na trhu. Firmám Apple a RIM, kterým patří čtvrtá a pátá pozice, naopak podíl stoupl.

Prodej chytrých telefonů ve východní Evropě včetně ČR ve třetím čtvrtletí vzrostl o 15 procent na 3,5 miliónu zařízení. Druhou nejpopulárnější platformou za dominantním Symbianem od firmy Nokia se stal Android, který bude podle odhadu Gartneru dále posilovat. Android se prosazuje zejména díky nízkým cenám. Například u českého operátora Vodafone je přístroj s tímto operačním systémem dostupný již od 1477 korun.

"Bude zajímavé sledovat, zda nová zařízení, která Nokia představila v posledním čtvrtletí, jako například C6, pomohou udržet její tržní podíl. Ten letos v řadě západoevropských zemí dramaticky klesal," uvedla analytička Gartneru Annette Zimmermannová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám