Hlavní obsah

Mobily s operačním systémem letos zlevnily o desetinu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny mobilních telefonů s operačním systémem letos klesly v průměru o deset procent. Jejich podíl na prodejích se zvýšil z desetiny na začátku roku až na 40 procent. Vyplývá to z informací operátorů.

Foto: Profimedia.cz

Chytrý telefon. Ilustrační foto

Článek

Větší pokles cen zaznamenaly levnější přístroje. Podle mluvčího Vodafonu Miroslava Čepického stál ještě před rokem nejlevnější chytrý telefon v nabídce operátora přes 10 tisíc korun a nyní je to 3500 Kč.

Na chytrých telefonech od finské Nokie postavila svou vánoční kampaň O2, která nabízí čtyři modely s operačním systémem Symbian za zvýhodněnou cenu. Jedním z nich bude nová vlajková loď N8, kterou bude dočasně nabízet jen O2 a Nokia.

U T-Mobilu je mezi telefony s operačním systémem nejpopulárnějším modelem letošního roku Nokia E52. "Co se týče cen, tak stejně jako u jakýchkoliv jiných telefonů, ceny smartphonů postupně v čase klesají. Například zmiňovaná Nokia E52 stála bez smlouvy na začátku roku 7299 korun, teď se prodává za 5999 Kč s DPH," uvedl Jiří Janeček z tiskového oddělení. Jiné modely uvedené v létě si ale naopak cenu drží.

Prodej mobilních telefonů v Česku letos podle agentury Gartner vzroste o více než 300 tisíc na 3,76 miliónu přístrojů. Chytrých telefonů se má prodat mezi 500 a 550 tisíci, což představuje až šestinu celkové tuzemské poptávky. Gartner rovněž předpovídá, že bude klesat podíl operačního systému Symbian zejména na úkor Androidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám