Hlavní obsah

Jak zabezpečit dům pomocí mobilu

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Každý rok podle statistik pravidelně narůstá počet vykradených domů, chalup, garáží i automobilů. Obzvláště to platí na podzim, kdy chalupáři opouštějí své letní příbytky a vracejí se zpět do měst. Zabezpečit svůj majetek je přitom možné pomocí speciálních GSM alarmů, které se ovládají na dálku pomocí mobilního telefonu.

Foto: Profimedia.cz

Vykradených domů každoročně přibývá. Je proto více jak nutné svůj majetek dostatečně zabezpečit.

Článek

Speciální zabezpečovací mobilní systémy mají několik funkcí. Dokážou monitorovat určitý prostor a ve chvíli, kdy se v něm něco pohne, na to okamžitě upozorní – zašlou SMS zprávu na předem vybraný mobilní telefon.

Některé modely navíc v domě dokážou spustit hlasitý alarm. Ten může nezvané hosty vyplašit, ale hlavně upozorní sousedy, že je něco v nepořádku.

Vyfotografuje nezvaného hosta

Chytřejší systémy dokonce umějí pracovat s mobilem ještě lépe. V případě poplachu odešlou multimediální zprávu (MMS) s fotografií, která zachycuje vše, co se v době poplachu ve střeženém objektu děje.

Fotografovat dokážou zabezpečovací mobilní systémy díky infračerveným čidlům také v noci. Snímek se střeženým prostorem je možné zaslat i na vyžádání. Stačí poslat z mobilu jednoduchý příkaz formou SMS zprávy.

Přechytračí zloděje

Zajímavou funkcí, kterou zabezpečovací přístroje nabízejí, je možnost odposlechu. Ve chvíli, kdy si majitel objektu není jistý, co se v něm právě děje, jednoduše vytočí telefonní číslo uvnitř zařízení. Stejně jako kdyby uskutečnil jakýkoliv jiný hovor, uslyší všechno, co se v hlídaném objektu děje.

Chytré zabezpečovací systémy dokážou vyzrát i na zloděje profesionály, kteří by se snažili vypnout nebo odstřihnout elektrické vedení před vstupem do objektu. Jsou vybaveny záložním zdrojem nebo vestavěnou baterií.

Pokud se hlídací zařízení začne napájet z akumulátoru, v závislosti na nastavení dokáže opět odeslat SMS zprávu majiteli, aby ho upozornilo, že něco není v pořádku.

GSM alarm Dragon: jednouché ovládání hraje prim

GSM alarm Dragon je jedno z nejjednodušších zabezpečovacích zařízení, alespoň co se obsluhy týče. Systém stačí zapojit do zásuvky, vložit SIM kartu s přednastavenými čísly a přišroubovat na strop.

Foto: Novinky

GSM alarm Dragon

Umístění přístroje je velice důležité, protože je vybaven pohybovým čidlem, které dokáže snímat prostor v záběru 360 ° ve vzdálenosti až pět metrů. Díky čidlu dokáže přístroj v případě narušení objektu ihned upozornit majitele pomocí SMS zprávy.

K hlídacímu přístroji je navíc možné připojit další externí čidla, aby se zvýšil jeho dosah nebo zařízení mohlo hlídat i několik místností najednou. Ta však nejsou součástí základního balení.

  • Klady: na baterii vydrží pracovat až pět dní
  • Zápory: neumí fotografovat hlídaný prostor
  • Cena: 7000 Kč 

SimCam SC01: umí odesílat MMS zprávy

Za necelých šest tisíc korun je možné pořídit bezpečnostní zařízení SimCam SC01, které nabízí všechny funkce jako GSM alarm Dragon, navíc je ale vybaveno barevnou kamerou.

Foto: Novinky

SimCam SC01

Ta dokáže v případě poplachu na mobil odeslat snímek s hlídaným prostorem v rozlišení až 640 x 480 obrazových bodů, což většinou bohatě stačí pro identifikaci nezvaného hosta.

Díky vestavěnému infračervenému světlu navíc přístroj dokáže pořizovat snímky bez problémů i za naprosté tmy.

Společně s kamerkou se dodávají také dva bezdrátové ovladače, s jejichž pomocí ji může majitel vypnout před vstupem do střeženého objektu, aby nedošlo ke spuštění poplachu.

  • Klady: pořizuje barevné fotografie, které mohou usnadnit identifikaci nezvaného hosta
  • Zápory: na baterii vydrží pracovat jen 24 hodin
  • Cena: 6000 Kč

Jablotron Profi GSM alarm: maximální zabezpečení

Pro náročnější uživatele výrobci připravují takzvané profesionální sady. Jednou z nich je Jablotron Profi GSM alarm, který kromě pohybových senzorů obsahuje například i senzor dveří. Ten spustí poplach ve chvíli, kdy dojde k otevření dveří během zapnutého režimu střežení.

Foto: Novinky

Jablotron Profi GSM alarm

Sada obsahuje GSM ústřednu se SMS terminálem, která nabízí prakticky všechny funkce jako předchozí hlídací systémy – odposlechy, posílání SMS při narušení objektu apod.

K systému je navíc možné dokoupit další příslušenství, od propracovaného kamerového systému po bezdrátový zvonek u dveří.

  • Klady: prakticky dokonalé zabezpečení domácnosti
  • Zápory: přístroj se neobejde bez odborné montáže
  • Cena: 16 500 Kč

T-Mobile T-Trace: pohlídá děti i domácí mazlíčky

Speciální GSM systémy nemusí sloužit pouze k zabezpečení domu.

Kompaktnější modely dovolí hlídat také děti, domácí mazlíčky, automobily nebo motocykly. Jedním z nich je přístroj T-Trace.

Foto: Novinky

T-Trace

Díky vestavěnému GPS lokátoru dokáže speciální bezpečnostní zařízení na příkaz majitele zobrazit na internetu svoji přesnou polohu.

Přístroj navíc umožňuje odposlechy, stačí jednoduše zavolat na telefonní číslo SIM karty, která je vložená do přístroje. Odposlech je zpoplatněn jako běžný hovor.

  • Klady: obsluha zařízení je velice jednoduchá
  • Zápory: v místech se slabým GSM signálem zařízení nefunguje
  • Cena: 4000 Kč

Miniaturní počítač si poradí s 3D videem

Společnost ASRock představila nový miniaturní stolní počítač, který je jen nepatrně větší než obyčejná knížka. I přes své drobné rozměry ale nabízí velice slušný výkon. Bez problémů si poradí s novějšími videohrami i trojrozměrným obrazem.

Foto: Novinky

Novinka spadá do kategorie takzvaných nettopů. Tyto počítače jsou menší a levnější než běžné osobní počítače, a přitom nabídnou podobný výkon jako jejich větší bratříčci.

Srdcem počítače je rychlý procesor Intel Core i3 370M, který je taktován na frekvenci 2,4 GHz. K dispozici má sestava také 4 GB operační paměti, 500GB disk a výkonnou grafickou kartu nVidia GeForce GT 425M. Ta podporuje technologii 3D Vision pro přehrávání trojrozměrného videa a standart DirectX 11.

Ve výbavě počítače nechybí ani blu-ray mechanika, vestavěná čtečka paměťových karet, USB 3.0 a integrovaný wifi adaptér pro bezdrátové připojení k počítačovým sítím. Monitor se k sestavě připojuje prostřednictvím konektorů DVI a HDMI.

Novinka má rozměry 200 x 200 x 70 milimetrů (šířka x délka x výška). Prodávat se bude ve dvou barevných kombinacích – černé a stříbrné. Kdy přesně se objeví na českém trhu ani jaká bude jeho cena, zatím není jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám