Hlavní obsah

Připojení přes mobilní sítě v srpnu zrychlilo až o 29 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Připojení k internetu prostřednictvím mobilních sítí v srpnu zrychlilo až o 29 procent. Pevné sítě zaznamenaly růst maximálně o 13 procent. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Největší nárůst zaznamenala síť U:fon, kde se připojení zrychlilo o 29 procent na 420 kbit/s, následoval T-Mobile ve své síti 3G s růstem o 27 procent na 1,6 Mbit/s. Nejrychlejším mobilním připojením ale zůstala síť 3G Telefóniky O2 s průměrem 1,79 Mbit/s, což je o čtyři procenta více, než v červenci.

Telefónica O2 má přitom podle měření DSL.cz v síti 3G více zákazníků než T-Mobile a Vodafone dohromady. Operátoři v současnosti rychle rozšiřují pokrytí, které se pohybuje od 30 do téměř 40 procent populace.

Co do absolutních rychlostí mají stále výrazně navrch pevné linky. Vedle nepříliš rozšířeného připojení po optických vláknech bylo nejrychlejší připojení na trhu přes kabelový internet od UPC s průměrem 11,7 Mbit/s. Optické přípojky nabízely v průměru téměř dvojnásobnou rychlost.

Bezdrátové sítě Wi-Fi poskytovaly v průměru rychlost 5,5 Mbit/s. Různí provozovatelé ale nabízeli přípojky od necelých dvou Mbit/s až do 15 Mbit/s.

Reklama

Výběr článků

Načítám