Hlavní obsah

Letos se v Česku prodají téměř čtyři milióny mobilů

Praha

Prodej mobilních telefonů v Česku letos podle agentury Gartner vzroste o více než 300 tisíc na 3,76 miliónu přístrojů. Takzvaných chytrých telefonů, které uživatelům poskytují pokročilé funkce včetně například připojení k internetu, se má prodat mezi 500 - 550 tisíci, což představuje až šestinu celkové tuzemské poptávky.

Foto: Archiv, Novinky

Zájem o aplikace pro chytré telefony se stále zvyšuje.

Článek

Podle analytičky Gartneru Annette Zimmermannové pokračoval v letošním druhém čtvrtletí pozitivní růstový trend v celém východoevropském regionu včetně ČR a rovněž se potvrdil zvýšený zájem o chytré telefony vybavené operačním systémem.

"Zvýšili jsme naše odhady růstu prodeje chytrých telefonů pro letošní rok. Očekáváme regionální prodej mezi 12,5 milióny a 13 milóny kusů, což odpovídá meziročnímu růstu o 80 až 90 procent," uvedla Zimmermannová.

Růst poptávky táhne zvyšující se zájem uživatelů o aplikace pro chytré telefony. Ten podporují operátoři různými akčními nabídkami, protože si od této skupiny uživatelů slibují vyšší průměrný měsíční výnos.

Operátoři lákají na zajímavé programy

"Také internetové tarify se stávají více atraktivními a operátoři nabízejí různé programy podle zaměření uživatelů," dodala analytička. Příkladem je Telefónica O2, která nabídla předplacený tarif speciálně pro začínající uživatele, kteří využívají internet pouze příležitostně.

Celosvětový prodej mobilních telefonů ve druhém čtvrtletí podle Gartneru vzrostl o 14 procent na 325,6 miliónu zařízení. Prodej chytrých telefonů stoupl o polovinu a tvořil 19 procent trhu. Největšími hráči na trhu jsou s velkým náskokem společnosti Nokia, Samsung a LG.

Reklama

Výběr článků

Načítám