Hlavní obsah

Chytré telefony BlackBerry je možné v Saúdské Arábii zatím dál používat

Mobilní telefony BlackBerry, které provozuje kanadská společnost Research In Motion (RIM), je možné v Saúdské Arábii nadále používat. Rozhodly o tom tamní regulační orgány, podle nichž se jednání s kanadským podnikem vyvíjí příznivě. Zatím není jasné, zda se telekomunikační úřad s firmou dohodl na něčem novém, pokračuje ale v jednání s místními provozovateli služeb.

Foto: Novinky

Blackberry

Článek

Saúdské Arábie je jednou ze zemí, které se obávají bezpečnostních rizik. RIM totiž využívá jinou komunikační síť než ostatní mobilní operátoři, rozdíl je hlavně v šifrování dat, které úřadům neumožňuje, aby vstupovaly do sítě. Vlády si pak stěžují, že nemohou bojovat s ilegálními aktivitami, například s terorismem.

Saúdové dali kanadské firmě čas jen do minulého pátku, aby se s nimi dohodla na jiných podmínkách provozu své komunikační sítě. Úřady v sobotu ultimátum prodloužily o 48 hodin a dnes oznámily, že BlackBerry je možné v Arábii používat i po uplynutí této lhůty. Telekomunikační úřad nicméně dál jedná s tamními mobilními operátory o případném přenosu dat z BlackBerry přes jejich servery.

BlackBerry patří do kategorie takzvaných chytrých telefonů, které mají operační systém. Na rozdíl od společností Nokia nebo Apple, které vyrábějí podobné přístroje, má ale RIM kontrolu nad svou sítí i nad šifrovací technologií přenosu dat. Díky tomu je BlackBerry oblíbeným přístrojem mezi manažery, kterým záleží na bezpečné komunikaci.

Přístupu do sítě BlackBerry se vedle Saúdské Arábie domáhají například i Spojené arabské emiráty, Indie nebo Libanon. Emiráty chtějí síť BlackBerry blokovat od 11. října, pokud se s firmou nedohodnou na přístupu.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám