Hlavní obsah

Na Apple se valí hromadná žaloba kvůli iPhonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudní stížnosti uživatelů mobilního telefonu iPhone, podle nichž jeho americký výrobce Apple a operátor AT&T zneužili monopolního postavení na trhu, se budou v USA řešit jako hromadná žaloba. Status tohoto procesu v pondělí uznal federální soud, který to také oznámil.

Foto: Novinky

Apple iPhone 3GS

Článek

Kauza se vztahuje na každého, kdo si koupil v USA jakýkoli iPhone na dvouletou smlouvu od operátora AT, a to od zahájení prodeje první verze v červnu 2007. Za tři roky prodala firma přes 50 miliónů těchto přístrojů, nikdy ale neupřesňuje, kolik z toho prodala v USA.

V případu se tak pojí dohromady několik žalob od lidí s iPhonem, z nichž se první objevily na konci roku 2007. Pár měsíců před tím šla první generace těchto telefonů s operačním systémem a dotykovým displejem do prodeje.

Obměna žaloby z června 2008 napadá postup, kdy Apple zablokovával iPhony, aby mohly fungovat jen v sítích AT Uživatelé si tehdy také stěžovali na absolutní kontrolu, kterou má Apple nad aplikacemi, které si uživatelé smějí stáhnout do přístroje.

Tajná dohoda s operátorem

Žaloba také říká, že se Apple tajně dohodl s AT, že pro ni bude na americkém trhu exkluzivním partnerem po pět let. Kupující si tak stěžují na to, že při podpisu dvouleté smlouvy s operátorem se mu vlastně upsali na pět let.

Podle spotřebitelů tyto kroky omezují hospodářskou soutěž a kupujícím zvyšují cenu. Z Apple a AT nebyl nikdo k zastižení, aby se k věci vyjádřil. Apple již dříve uvedl, že hospodářskou soutěž neomezuje.

Některé části žalob ale soudce neuznal. Bylo mezi nimi i obvinění, že firma porušuje zákon, když při updatování operačního softwaru přestávají některé mobily fungovat, a že se při tom mažou i programy koupené uživatelem.

S Applem vede spory Nokie i HTC

Soudní pře o porušení patentových práv vede Apple také s finským výrobcem mobilních telefonů Nokia. Obě firmy se od loňského podzimu zahrnují vzájemnými žalobami.

Začala to v říjnu Nokia, která federálnímu soudu v Delawaru podala žalobu na zneužití deseti svých patentů. Apple kontroval žalobou na porušení 13 vlastních patentů. [celá zpráva]

Letos v květnu zažalovala Apple také společnost HTC, která zároveň požádala americkou Komisi pro mezinárodní obchod (ITC) o vydání zákazu prodeje populárního počítačového tabletu iPadu, mobilního telefonu iPhonu a multimediálního přehrávače iPodu na území USA.

Důvodem má být porušení hned pěti patentových práv. Stížnost od HTC se týká především vzhledu, funkcí a rozvržení nabídky na obrazovce při telefonování. Jedním z údajně porušených patentů je ale také způsob, jakým dokáže přístroj šetřit elektrickou energii. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám