Hlavní obsah

Nokia N8 s nejnovějším Symbianem se ukazuje na videu

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Nokia natočila seriál videí, kde odhaluje všechny přednosti mobilního telefonu s označením N8, který by se měl objevit na trhu letos na podzim. Kromě nové vlajkové lodi finského výrobce je na záznamu vidět také prostředí nejnovějšího operačního systému Symbian, jímž je model N8 vybaven.

Článek

Nokia N8 je první telefon stejnojmenného výrobce, který je vybaven 12megapixelovým fotoaparátem s xenonovým bleskem. Díky němu dokáže vlajková loď z Finska zastat prakticky všechny funkce digitálních kompaktů.

Foto: Novinky

Nokia N8

Ani v ostatních parametrech není telefon žádné ořezávátko. Má 3,5palcový displej s rozlišením 360x640 obrazových bodů, procesor s taktem 680 MHz a 256MB operační paměť. Data jsou ukládána na vestavěnou paměť s kapacitou 16 GB, kterou je možné dále rozšířit pomocí microSDHC karet.

Nokia N8 se zatím neprodává, v obchodech by se měla objevit letos na podzim.

Nokia N8 přinese nový Symbian

Video zachycuje všechny přednosti nového Symbianu. První informace o něm se objevily již na konci ledna na zahraničním diskusním fóru Symbian Developer. Snímky nového systému uveřejnil Scott Weiss, manažer uživatelského rozhraní Symbianu.

Podle prvního ze snímků by nové přístroje měly podporovat několik pracovních ploch najednou, podobně jako je tomu u Nokie N900. Na úvodní obrazovku bude také možné připojit nejrůznější widgety, jako jsou například hodiny, kalendář nebo upomínky. S takzvanými widgety v současnosti pracují například dotykové mobilní telefony od Samsungu.

Druhý snímek zachycuje uživatelské prostředí prohlížeče obrázků a fotografií. Zde je opět vidět výrazná podoba nového Symbianu s Nokií N900, která je vybavena operačním systémem Maemo.

Na posledním snímku je zachycen video přehrávač, který bude schopen celou obrazovku překlopit na stranu, jako to umí většina dnešních mobilů nejen s dotykovým displejem. Díky tomu je možné sledovat videa v širokoúhlém režimu tak, aby byla využita celá plocha displeje.

Reklama

Výběr článků

Načítám