Hlavní obsah

K nejchytřejší Nokii lze připojit klávesnici i myš, stejně jako k počítači

Novinky, Miloslav Fišer

Chytré mobilní telefony nabízejí stále více funkcí. K některým z nich jde připojit klávesnice. Nejnovější Nokie N8 ale posunuje hranice ještě dále. Jde k ní připojit i myš, takže s telefonem můžete pracovat stejně jako s počítačovou sestavou. To byla až doposud výsada pouze komunikátorů s operačním systémem Windows Mobile.

Článek

Návod na připojení bezdrátové klávesnice a myši k Nokii N8 prostřednictvím technologie bluetooth uveřejnil na stránkách Fonearena.com Christoph Mahr z australské pobočky Nokie.

Připojení myši je otázkou několika vteřin. Po inicializaci se na displeji telefonu zobrazí malý kurzor – podobný, jaký se používá v operačním systému Windows.

Stejně jednoduché je i připojení klávesnice. Ta pak umožní na telefonu pohodlné a rychlé psaní. S připojenou klávesnicí a myší se tak Nokia N8 na cestách může proměnit doslova v pracovní mobilní stanici.

Nokia N8 nahradí i digitální fotoaparát

Nokia N8 je první telefon stejnojmenného výrobce, který je vybaven 12megapixelovým fotoaparátem s xenonovým bleskem. Díky němu dokáže vlajková loď z Finska zastat prakticky všechny funkce digitálních kompaktů.

Ani v ostatních parametrech není telefon žádné ořezávátko. Má 3,5palcový displej s rozlišením 360x640 obrazových bodů, procesor s taktem 680 MHz a 256MB operační paměť. Data jsou ukládána na vestavěnou paměť s kapacitou 16 GB, kterou je možné dále rozšířit pomocí microSDHC karet.

Podle informací serveru Engadget by Nokie N8 měla pracovat pod nejnovějším operačním systémem Symbian, jehož snímky zveřejnil již na konci ledna na zahraničním diskusním fóru Symbian Developer Scott Weiss, manažer uživatelského rozhraní Symbianu.

Podle prvního ze snímků by nové přístroje měly podporovat několik pracovních ploch najednou, podobně jako je tomu u Nokie N900. Na úvodní obrazovku bude také možné připojit nejrůznější widgety, jako jsou například hodiny, kalendář nebo upomínky. S takzvanými widgety v současnosti pracují například dotykové mobilní telefony od Samsungu.

Druhý snímek zachycuje uživatelské prostředí prohlížeče obrázků a fotografií. Zde je opět vidět výrazná podoba nového Symbianu s Nokií N900, která je vybavena operačním systémem Maemo.

Na posledním snímku je zachycen video přehrávač, který bude schopen celou obrazovku překlopit na stranu, jako to umí většina dnešních mobilů nejen s dotykovým displejem. Díky tomu je možné sledovat videa v širokoúhlém režimu tak, aby byla využita celá plocha displeje.

Nokia N8 se zatím neprodává, v obchodech by se měla objevit letos na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám