Hlavní obsah

Mobily a fotoaparáty chce zachvátit 3D obraz

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Trojrozměrné televizory mají letos rozpoutat revoluci. Stejně jako když se před několika lety začaly prodávat tenké monitory, které vystřídaly velké a neohrabané televizní skříně. Výrobci navíc plánují, že se trojrozměrný obraz rozšíří i do mobilních telefonů, fotoaparátů i videokamer.

Foto: KIM KYUNG-HOON, Reuters

Nový 3D displej, který nepotřebuje speciální brýle.

Článek

První monitory s 3D obrazem byly představeny již v průběhu loňského roku. Tehdy ale ještě nikdo nepočítal, že by se jejich technologie mohla využít u malých kapesních přístrojů.

Při sledování obrazu v trojrozměrném režimu se totiž člověk neobejde bez speciálních brýlí. Kdo by chtěl společně s mobilem nebo multimediálním přehrávačem nosit v kapse ještě zbytečně navíc brýle?

Jde to i bez brýlí

Výrobci se ale technických limitů nezalekli. Sharp vyrobil unikátní displej, který nepotřebuje žádné brýle. Nová technologie přitom funguje velice jednoduše. Displej dokáže pro každé oko zobrazit jiný obraz, díky čemuž vzniká trojrozměrný vjem.

Foto: KIM KYUNG-HOON, Reuters

Žena si zkouší prohlížet obraz každým okem zvlášť při slavnostním ceremoniálu.

Novinka je určena výhradně pro fotoaparáty, mobilní telefony a pro multimediální kapesní přehrávače, jako je například iPod od Applu. 3D monitor má totiž úhlopříčku 7,4 centimetru, což je v dnešní době na počítačové monitory a televizory opravdu málo.

Sharp však počítá s tím, že se mu v brzké době podaří rozvinout technologii tak, aby se mohla použít i na větších displejích.

Každé video ve 3D

Odborníci často 3D displejům vyčítali, že nedokážou zobrazit trojrozměrný obraz u každého videa. První monitory totiž přehrávaly ve 3D pouze speciálně upravené pořady a filmy. To již ale nyní neplatí.

Nové panely mají vylepšené procesory, které dokážou i běžný obraz proměnit zmáčknutím jediného tlačítka v trojrozměrný. Video tak může člověk sledovat jakoby do hloubky – ne naplocho, jak jsme byli zvyklí doposud.

Samozřejmě pokud je film natočen ve 3D, nabídne divákovi daleko lepší zážitek, než pokud je obraz pouze strojově přepočítáván televizorem.

Mobily budou mít nové displeje ještě letos

Společnost Sharp předpověděla, že do konce roku přispěchá s mobilem, který dokáže zobrazovat trojrozměrný obraz, hned několik předních výrobců najednou.

Většina z nich se ale snaží držet všechny informace o nových technologiích pod pokličkou. Naopak hrdě se k vývoji 3D telefonů hlásí společnost Nokia. Její přístroj by měl do určité míry připomínat populární iPhone od Applu.

Zařízení se tedy nebude ovládat žádnými tlačítky, ale pouze prostřednictvím velkého dotykového displeje. Mobil by měl být navíc vybaven speciálním fotoaparátem, který bude schopen fotografovat a natáčet video v trojrozměrném režimu.

Mobily s 3D displejem se začnou prodávat v předvánočním čase. Jejich cena bude průměrně o dva tisíce korun vyšší než u srovnatelného modelu s tradičním displejem.

Herní notebooky s trojrozměrným displejem

Potenciálu 3D obrazu si jsou vědomi také výrobci notebooků. Jejich uplatnění vidí především u hraní her, kdy třetí dimenze dokáže simulovat realitu daleko lépe. Toho se snaží docílit i laptop Asus G51J 3D.

Foto: Novinky

Asus G51J 3D

Na displeji má speciální vrstvu, která není při běžném pohledu vidět. S použitím speciálních polarizačních brýlí, kdy jedno oko vidí liché řádky a druhé sudé, se vytvoří trojrozměrný vjem. Notebook navíc není žádné „ořezávátko“.

Je vybaven nejvýkonnějším mobilním procesorem Intel Core i7, herní grafickou kartou nVidia GeForce GTX 260M a 4 GB operační paměti. 3D displej má úhlopříčku přes 39 centimetrů a rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů. V českých obchodech je 3D notebook od společnosti Asus dostupný již více než měsíc. Stojí zhruba 40 000 korun.

Nezapomenutelné zážitky s 3D fotoaparátem

Fujifilm vyrobil první fotoaparát na světě, který dokáže vytvořit snímek v trojrozměrném režimu. Ten je možné navíc přímo po vyfocení díky vestavěnému 3D displeji s úhlopříčkou sedm centimetrů prohlédnout.

Fotoaparát FinePix Real 3D má rozlišení deset megapixelů a trojnásobný digitální zoom. Aby byl přístroj schopen vytvořit trojrozměrný vjem, je vybaven hned dvěma totožnými objektivy, které zachytávají focený předmět ze dvou různých úhlů – stejně jako kdybyste se na něj přímo koukali.

Foto: Novinky

3D fotoaparát

Kromě fotoaparátu je možné zakoupit také speciální fotorámeček, který dokáže jednoduše trojrozměrné snímky zobrazovat. S použitím speciálního papíru můžete 3D fotografie i vytisknout.

3D fotoaparát se již v Česku prodává za cenu okolo 11 000 korun.

Obraz s chutí a vůní

Vědci ve Velké Británii vynalezli virtuální helmu, která zaměstná při sledování videa všech pět lidských smyslů. Kromě trojrozměrného obrazu totiž zařízení dokáže simulovat i chuť a vůni.

Foto: Profimedia.cz

3D fotoaparát

Umožňují to dvě trubičky, které jsou umístěny pod displejem. Jedna vede k nosu a obsahuje různé vůně. Druhou je potřeba vložit do úst, kde dokáže dávkovat všech pět základních chutí a libovolně je míchat.

Dimenze navíc způsobuje nevolnost

3D displeje se začínají montovat prakticky do všech zařízení, rozhodně ale nejsou určeny pro každého. Společnost Samsung dokonce tvrdí, že u některých lidí může trojrozměrný obraz způsobit epileptický záchvat, nebo dokonce mrtvici.

Pozor by si přitom neměli dávat pouze jedinci s chatrnějším zdravím, ale i senioři a děti. Výrobce také nedoporučuje sledovat 3D obraz lidem, kteří jsou unavení nebo opilí. Okamžitě přestat koukat na 3D video by člověk měl v případě, že dostane závrať, bude se cítit zmatený nebo dezorientovaný.

Mezi další negativní příznaky patří i mrákoty, nevolnost, křeče či chvění. Jedním z pravidel, která je při sledování 3D obrazu nutné dodržet, je vhodná vzdálenost od obrazovky. Ta by měla být alespoň třikrát větší, než je úhlopříčka displeje.

Podle představ tvůrců navíc bude helma propojena speciální sondou s klasickým stolním počítačem. Díky bezdrátovým technologiím bychom v ní mohli například hrát i akční videohry, které nás zcela vtáhnou do virtuální reality.

Reklama

Výběr článků

Načítám