Hlavní obsah

iPad a iPhone se musí přestat prodávat, požaduje HTC kvůli porušení patentů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchajwanský výrobce mobilních telefonů společnost HTC požádala minulý týden americkou Komisi pro mezinárodní obchod (ITC) o vydání zákazu prodeje populárního počítačového tabletu iPadu, mobilního telefonu iPhonu a multimediálního přehrávače iPodu na území USA. Důvodem má být porušení hned pěti patentových práv.

Foto: Apple, Novinky

iPad

Článek

Nová stížnost je podle analytiků odvetou za žalobu, kterou firma Apple podala na tchajwanského výrobce na začátku března. Podle ní porušilo HTC 20 patentových práv týkajících se uživatelského rozhraní, základní architektury a hardwaru telefonního přístroje iPhone. [celá zpráva]

V tiskové zprávě společnost HTC neupřesňuje, jaké konkrétní patenty podle ní Apple porušuje. Pouze uvádí, že se stížnost týká jak softwaru, tak hardwaru.

Stížnost od HTC se týká především vzhledu, funkcí a rozvržení nabídky na obrazovce při telefonování. Jedním z údajně porušených patentů je ale také způsob, jakým dokáže přístroj šetřit elektrickou energii.

Zástupci Applu ani ITC se ke stížnosti ještě nevyjádřili.

Apple vede patentové spory i s Nokií

Soudní pře o porušení patentových práv vede Apple také s finským výrobcem mobilních telefonů Nokia. Obě firmy se od loňského podzimu zahrnují vzájemnými žalobami.

Začala to v říjnu Nokia, která federálnímu soudu v Delawaru podala žalobu na zneužití deseti svých patentů. Apple kontroval žalobou na porušení 13 vlastních patentů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám