Hlavní obsah

Prodej mobilů letos podle průzkumu stoupne o více než deset procent

Celosvětový prodej mobilních telefonů by měl v letošním roce stoupnout o 10,8 procenta na 1,263 miliardy kusů díky oživení ekonomiky. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters u 35 bank, makléřských firem a výzkumných společností. V příštím roce by mělo tempo růstu zpomalit na 7,8 procenta. Loni vykázal prodej mobilů v důsledku hospodářské krize svůj první pokles za osm let.

Foto: nokia.com, apple.com, Novinky

Vlevo Nokia 5800 XpressMusic, vpravo Apple iPhone

Článek

V letošním prvním čtvrtletí prodej podle průzkumu meziročně stoupl o 12,7 procenta na 287 miliónů telefonů. Finská společnost Nokia, která je největším výrobcem mobilních telefonů na světě, ve čtvrtletí zřejmě zvýšila svůj podíl na trhu díky rostoucí poptávce po levnějších chytrých telefonech.

"Zjevně vidíme velmi silný růst u chytrých telefonů," uvedl analytik Alistair Hill ze společnosti ComScore. Podle výzkumné firmy Gartner prodej chytrých telefonů v letošním roce vyskočí o 46 procent, napsala agentura Reuters.

Nokia v úterý představila tři levnější chytré mobily s operačním systémem; je mezi nimi i její první přístroj s cenou pod 100 eur (zhruba 2500 korun). Podnik uvedl, že chce s modely Nokia C3, Nokia E5 a Nokia C6 získávat zákazníky na takzvaných mladých trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám