Hlavní obsah

Nokia plánuje uvést první mobil pro dvě SIM karty, nabídne i QWERTY klávesnici

Novinky, Miloslav Fišer, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internet unikl tajný dokument ze společnosti Nokia, který pojednává o plánech firmy na rok 2010. Jednou z nejzajímavějších novinek by měl být první mobil od finského výrobce, který bude schopen pracovat se dvěma SIM kartami najednou a navíc nabídne plnohodnotnou QWERTY klávesnici.

Foto: mif, Novinky

Nokia

Článek

Dokument zveřejnil zahraniční server věnující se mobilním technologiím Cellular Mania. Podle něj bude nový telefon, jehož označení prozatím není známo, disponovat dvěma sloty pro vložení SIM karty, a tak dokáže plně nahradit funkce dvou samostatných zařízení.

V praxi by to mělo vypadat tak, že obě SIM karty budou aktivní – roli nehraje, jestli vám někdo zavolá nebo pošle SMS na jedno nebo druhé telefonní číslo. Jednoduše přepíná mezi oběma čísly, aniž byste přišli o nějaký hovor nebo SMS.

QWERTY klávesnice pro rychlé psaní SMS a e-mailů

Telefon by měl být podle neoficiálních uniklých informací vybaven plnohodnotnou výklopnou QWERTY klávesnicí, která svým konceptem vychází z tradičních počítačových klávesnic.

Prozatím však není jasné, zdali bude výklopná, jako u modelu N97. Výrobce totiž může zvolit také variantu po vzoru Nokie E72, která celou QWERTY klávesnici vtěsná přímo pod displej telefonu.

Z uniklých informací bohužel nejsou jasné žádné další technické parametry nového mobilního telefonu. Zřejmá není ani jeho pořizovací cena, či přesnější datum uvedení do prodeje.

Na konci roku představí Nokia Nový Symbian

Jednou z dalších novinek by mělo být uvedení nového operačního systému Symbian. Jeho příchod se očekává na konci letošního roku, kdy by měly být zároveň představeny nové mobilní telefony, které s ním budou schopny pracovat.

Uniklé snímky uživatelského prostředí znázorňují, na co se mohou fanoušci mobilů od Nokie těšit. Podle prvního ze snímků by nové přístroje měly podporovat několik pracovních ploch najednou, podobně jako je tomu u Nokie N900.

Na úvodní obrazovku bude také možné připojit nejrůznější widgety, jako jsou například hodiny, kalendář, nebo upomínky. S takzvanými widgety v současnosti pracují například dotykové mobilní telefony od Samsungu.

Druhý snímek zachycuje uživatelské prostředí prohlížeče obrázků a fotografií. Zde je opět vidět výrazná podoba nového Symbianu s Nokií N900, která je vybavena operačním systémem Maemo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám