Hlavní obsah

Unikátní nabíječka se sama odpojí od zásuvky, když se mobil nabije

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islandský student moderního designu Conor Klein vyrobil unikátní nabíječku mobilních telefonů, která se sama odpojí od zásuvky, když je mobil nabitý. To by mělo podle studenta zajistit, že do telefonu nepůjde ze zásuvky zbytečný proud navíc.

Článek

„V dnešní době se snaží být všichni maximálně ekologičtí, ale spousta lidí nechá mobil s nabíječkou zapojený v zásuvce, i když je již nabitý. Takovýmto způsobem pak celý svět plýtvá elektrickou energií,“ vysvětluje islandský student na svém blogu, co ho vedlo k vytvoření nové nabíječky.

Podle Kleina se dá elektrická energie ušetřit jednoduchým zlepšovákem, který vymyslel on sám. Jedná se o jakýsi prodlužovací kabel, do kterého se zapojí obyčejná mobilní nabíječka. Tento kabel se pak dokáže sám odpojit od elektrické zásuvky, když je mobil nabitý.

Přístroj funguje na velice jednoduchém principu. Sám automaticky monitoruje proud, který si odebírá nabíječka. Ve chvíli kdy je mobil nabitý, napětí poklesne. A to je impuls pro elektromagnet, pomocí něhož je přichycen napájecí kabel, aby přestal pracovat a část prodlužovacího kabelu se jednoduše odpojila.

„Tento prodlužovací kabel samozřejmě může být použit také u jiných elektrospotřebičů, jako jsou například MP3 přehrávače, fotoaparáty, videokamery, nebo notebooky,“ dodal Klein s tím, že pro jiné přístroje by se muselo pouze upravit nastavení kabelu.

Unikátní prodlužovací kabel je prozatím prototypem. Islandský student ale věří, že jeho zařízení bude mít takový úspěch, že se brzy dočká masového rozšíření po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám