Hlavní obsah

Chytré mobily od Nokie se Symbianem nebudou stát ani tři tisíce korun

Trh s chytrými mobilními telefony, které pracují s operačním systémem podobně jako počítače, bude letos pokračovat v expanzi. Do prodeje přijdou nové a levnější modely a klesne cena starších typů, která se může v některých případech dostat až na stovku eur (2580 Kč). Na veletrhu mobilních komunikací Mobile World Congress (MWC) to uvedl výrobce operačního systému Symbian, který je nejčastěji nainstalován v přístrojích od Nokie.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Nokia

Článek

Analytici pozorují na trhu s chytrými mobily čím dál ostřejší cenový boj. A s klesajícími cenami by se tyto telefony mohly stát masovou záležitostí.

Symbian je nejrozšířenější platforma pro chytré mobily ve světě a nejlevnější telefony s tímto operačním systémem se teď prodávají bez dotací od operátorů za 120 až 130 eur. O letošním posunutí nejnižší cenové hranice na sto eur se zmínil šéf nadace Symbian Foundation Lee Williams.

Předpokládá se, že klíčovou roli ve snižování cen budou hrát výrobci komponentů jako Qualcomm a Infineon. Jejich náklady na jednotku jdou dolů díky rostoucímu rozsahu výroby a technickým inovacím, napsala agentura Reuters.

Nokia láká na navigaci zdarma

Vybízet uživatele ke koupi chytrého mobilního telefonu začala společnost Nokia velice zajímavým způsobem. Ke svým přístrojům s operačním systémem Symbian totiž začala letos nabízet navigační software i mapové podklady zcela zdarma.

Až do 22. ledna nabízela Nokia svojí aplikaci Ovi Maps zdarma pouze v případě, že jste nevyužívali navigační funkce. Plnohodnotná automobilová navigace s hlasovými povely byla na chytrých telefonech přístupná pouze po zaplacení ročního paušálu. To je ale nyní již minulostí.

Podle výzkumu společnosti Canalys využívalo na konci roku 2009 GPS navigaci v mobilu přibližně 27 miliónů lidí. Nokia počítá, že se tento počet s nabídkou zdarma dostupných navigačních řešení rozšíří na zhruba 50 miliónů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám