Hlavní obsah

Operátoři spolu vytvoří platformu pro vývoj mobilních aplikací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina 24 předních světových mobilních operátorů se spojila do aliance k vytvoření otevřené platformy pro vývoj aplikací pro mobilní telefony. Platforma nemá být závislá na značce a technologii používaného mobilního telefonu. Zástupci aliance to oznámili při zahájení veletrhu Mobile World Congress.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Iniciativa má přinést konkurenci platformám vytvořeným jednotlivými výrobci, například společností Apple, která slaví úspěch se svým app store.

Členy aliance pod názvem Wholesale Applications Community jsou například Telefónica nebo T-Mobile, které mají své pobočky i v České republice. Dohromady operátoři reprezentují přes tři miliardy uživatelů. Alianci zároveň podpořili výrobci LG Electronics, Samsung a Sony Ericsson.

Výrobci mobilních aplikací se musí podle analytika IDC Jonathana Arbera potýkat s velkou roztříštěností trhu jak z pohledu platforem tak i postupů jednotlivých operátorů. "Vývojáři chtějí oslovit co největší potenciální trh, což by jim měla iniciativa usnadnit," uvedl.

Jednotný standard pro velkoobchodní trh by měl vzniknout během 12 měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám