Hlavní obsah

Hlasovou navigaci pro mobily od Nokie si za týden stáhl milión lidí

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Nokia na konci ledna letošního roku zrušila jednou pro vždy všechny poplatky u své navigační aplikace. Stáhnout si jí tak mohou všichni majitelé chytrých mobilů od Nokie zcela zdarma. Podle vyjádření firmy této možnosti jen za první týden využil milión lidí.

Foto: mif, Novinky

Nokia

Článek

"Zaznamenáváme v průměru jedno stažení každou sekundu, 24 hodin denně," uvedl výkonný viceprezident Anssi Vanjoki. Podle něj až doposud, tedy za prvních 13 dní, stáhlo aplikaci do svého přístroje 1,4 miliónů uživatelů.

„Když jsme oznamovali bezplatnou pěší a automobilovou navigaci, věděli jsme, že to změní trh. Počet zákazníků však roste rychleji, než jsme dokonce i my očekávali,“ dodal Vanjoki.

Navigaci, kterou je možné získat z internetových stránek společnosti Nokia, nejvíce stahovali uživatelé z Číny, Itálie, Velké Británie, Německa a Španělska. A to především pro přístroje Nokia 5800 XpressMusic, Nokia N97 mini, Nokia N97, Nokia 5230 a Nokia E72.

Navigace je zadarmo od konce ledna

Až do 22. ledna nabízela Nokia svojí aplikaci Ovi Maps zdarma pouze v případě, že jste nevyužívali navigační funkce. Plnohodnotná automobilová navigace s hlasovými povely byla na chytrých telefonech přístupná pouze po zaplacení ročního paušálu. To je ale v současnosti již minulostí.

Společně s Ovi Maps finský výrobce mobilů zrušil poplatky také za turistické Lonely Planet a Michelin. Tímto krokem chce Nokia radikálně zvýšit počet uživatelů, kteří využívají její navigační řešení, a stát se lídrem trhu.

Podle výzkumu společnosti Canalys využívalo na konci roku 2009 GPS navigaci v mobilu přibližně 27 miliónů lidí. Nokia počítá, že se tento počet s nabídkou zdarma dostupných navigačních řešení rozšíří na zhruba 50 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám