Hlavní obsah

Revoluce od Nokie: hlasová navigace pro mobily bude zadarmo

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Nokia nejspíše způsobí malou revoluci ve světě navigačních systémů. Rozhodla se totiž jednou pro vždy zrušit všechny poplatky u své navigační aplikace a nabídnout jí všem majitelům chytrých mobilů od Nokie zcela zdarma. Finský výrobce mobilů by se tímto krokem chtěl stát vedoucí firmou v prodeji navigačních zařízení.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Nokia

Článek

Až doposud nabízela Nokia svojí aplikaci Ovi Maps zdarma pouze v případě, že jste nevyužívali navigační funkce. Plnohodnotná automobilová navigace s hlasovými povely byla na chytrých telefonech přístupná pouze po zaplacení ročního paušálu.

Placení navigačních funkcí je ale u Nokie od nynějška minulostí. Pro jejich zaktivnění stačí ze stránek výrobce stáhnout nejnovější verzi Ovi Maps.

Nová verze aplikace je aktuálně k dispozici pouze pro mobilní telefony Nokia X6, N97 mini, E72, E55, E52, 6730 Classic, 6710 Navigator, 5800 XpressMusic a Navigation Edition a 5230. Během letošního roku by však měly přibývat další podporované přístroje, které pracují s operačním systémem Symbian S40 a S60.

Nokie chce být lídrem v navigačním průmyslu

Společně s Ovi Maps finský výrobce mobilů zrušil poplatky také za turistické Lonely Planet a Michelin. Tímto krokem chce Nokia radikálně zvýšit počet uživatelů, kteří využívají její navigační řešení, a stát se lídrem trhu.

„Proč mít mobilní telefon a k tomu zvlášť autonavigaci, která funguje jen v určité zemi nebo regionu? Dejte tyto dvě věci dohromady, nabídněte je zdarma a globálně a téměř zdvojnásobíte potenciální velikost trhu mobilních navigací,” vysvětlil výkonný vicepresident společnosti Nokia Anssi Vanjoki záměry firmy.

Podle výzkumu společnosti Canalys využívalo na konci roku 2009 GPS navigaci v mobilu přibližně 27 miliónů lidí. Nokia počítá, že se tento počet s nabídkou zdarma dostupných navigačních řešení rozšíří na zhruba 50 miliónů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám