Hlavní obsah

Operátoři prý našli cestu, jak opět zabezpečit mobilní síť proti hackerům

Novinky, Miloslav Fišer

Mezinárodní sdružení GSM Association (GSMA) vydalo prohlášení, podle kterého operátoři přišli na způsob jak snadno zabezpečit GSM sítě proti odposlechům mobilních telefonů. Reagují tak na německého počítačového experta Karstena Nohla, který minulý týden na internetu zveřejnil detaily tajného kódu používaného při šifrování hovorů více než čtyř miliard uživatelů mobilních telefonů na světě.

Článek

Karsten Nohl zkoumal společně s dalšími experty intenzivně zabezpečení sítě takřka půl roku. Celých pět měsíců totiž strávil tím, že se nabourával do algoritmu, jenž se používá k zakódování hovorů v síti GSM. Svou prací chtěl německý počítačový expert poukázat především na chabé zabezpečení hovorů v síti GSM.

"Pokoušíme se lidi informovat o této rozšířené zranitelnosti," řekl Nohl BBC. "Doufáme, že bude vytvořen tlak a požadavky od zákazníků na lepší kódování," dodal odborník s tím, že šifrovací algoritmus A5/1 se používá již 22 let.

Podle Asociace GSM, která způsob zašifrování hovorů navrhla a dohlíží na vývoj, je možné případné odposlechy vyblokovat jednoduchým způsobem. Stačí prý k tomu, aby operátoři pouze drobně pozměnili nastavění svých sítí.

Jak funguje zabezpečení telefonních hovorů

Současný systém zabezpečení hovorů v sítích GSM známý jako standard A5/1, je založen na 64-bitovém šifrování. Laicky řečeno: čím více bitů, tím složitější prolomení kódu.

Nový standard založený na 128-bitovém šifrování se jmenuje A5/3 a byl uveden již v roce 2007. Na tento systém ale ve světě zatím přešla jen hrstka operátorů.

128-bitové šifrování používají také modernější sítě 3G, které navíc disponují dalšími ochrannými prvky.

„Změny operátorů jsou pouze krátkodobým řešením, které vypracovali naši experti,“ uvedl šéf oddělení bezpečnosti GSMA James Moran s tím, že operátoři plánují v následujících letech přijmout nové standardy zabezpečení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám