Hlavní obsah

Celosvětový prodej mobilů příští rok výrazně poroste

Celosvětový prodej mobilních telefonů letos klesne jen nepatrně a příští rok výrazně oživí růstem o devět procent. Odhadla to ve středu ve svém posledním výhledu výzkumná firma Gartner, která tak opravila své dosavadní pesimističtější předpovědi.

Článek

Zatímco v září Gartner očekával za letošní rok pokles prodeje mobilních zařízení o 3,7 procenta, nyní odhaduje pokles jen o 0,67 procenta na 1,214 miliardy kusů. Ke zlepšení přispělo silné třetí čtvrtletí v západní Evropě a zrychlení aktivity "šedého trhu", což je produkce zejména čínských výrobců bez platné mezinárodní registrace pro výrobu mobilních zařízení (IMEI).

Pro příští rok čeká Gartner prodej 1,322 miliardy telefonů. Šedá produkce takzvaných "bílých značek" se dnes již zdaleka neomezuje na Čínu. Tyto produkty expandují na většině rozvíjejících se trhů světa a snižují zde průměrné prodejní ceny, uvedla Carolina Milanesiová, ředitelka výzkumu v Gartner. Podle ní tyto aktivity nejvíce zasahují tržní podíl největšího světového prodejce mobilních telefonů Nokia.

Hospodářská recese v letošním roce se na trhu mobilních telefonů odrazila v prodloužení cyklu nahrazování starých přístrojů za nové z 12 na 18 měsíců. Gartner očekává, že tento cyklus se vrátí k dřívějšímu tempu během dvou let díky slevám pokročilých "chytrých telefonů" a zkracování povinné smluvní doby.

Podíl chytrých telefonů se letos bude na celkovém prodeji mobilních telefonů podílet 14 procenty, což bude proti loňskému roku nárůst o 23,6 procenta. Do roku 2013 se pak dostane na 38 procent, předpovídá Gartner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám