Hlavní obsah

Unikátní chodící robot ovládaný iPhonem umí tancovat i hrát fotbal

Novinky, Miloslav Fišer

Roboti se pomalu ale jistě začínají rozšiřovat ve všech oborech lidského bádání. Pomáhají nám při výrobě automobilů, v kuchyni s vařením, nebo například ve zdravotnictví při velmi obtížných operacích. Japonští studenti si nyní dali za úkol vymyslet, jakým způsobem se budou ovládat další generace těchto lidských společníků. Proto vytvořili unikátního robota, který je řízen oblíbeným iPhonem od Apple.

Článek

Nový japonský robot se jmenuje Walky, což v překladu znamená chodící. Díky speciálně upraveným senzorům je možné jej ovládat pomocí aplikace přímo na velkém dotykovém displeji iPhonu, který dokáže rozeznat více dotyků najednou.

Pokud chcete, aby robot šel, střídavě posunujete dva prsty po displeji. Při zrychlení pohybů se robot rozeběhne. Jeho směr je možné měnit díky pohybovému čidlu jednoduchým nakláněním iPhonu.

„Náš systém ovládání robota je naprosto unikátní. Přitom nápad vznikl velice jednoduše, když jsme ve volné chvíli hráli s kamarádem na stole pomocí rukou fotbal se zmačkanou kuličkou papíru,“ uvedl 23letý japonský student Yuta Sugiura, který se společně s několika dalšími podílel na tvorbě robota i jeho ovládacího programu.

„Pomocí dvou prstů s robotem můžete jednoduše tancovat nebo hrát fotbal,“ dodal Sugiura s tím, že využití novinky vidí především v zábavním a hračkářském průmyslu. Robot Walky ovládaný iPhonem je prozatím prototyp, a tak není vůbec jisté, zda se někdy dostane do masové výroby.

Člověk nebo robot? Za 50 let nepoznáme rozdíl

Informační technologie prožívají v posledních několika dekádách velký rozkvět. Procesory se zmenšují, zvyšuje se jejich výkon a dokážou zpracovat více vláken najednou. S tímto tempem se dá jen stěží odhadnout, co bude za 50 let.

Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel, se o to pokusil a předpověděl veliké změny v oblasti sociální interakce, robotiky a schopnosti počítačů vnímat reálný svět.

„Podle některých prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, od kterého rychlost technologického pokroku poroste exponenciálně. V blízké budoucnosti by počítače mohly člověka překonat ve schopnosti uvažovat,“ prohlásil Rattner.

Laboratoře Intelu se už teď zabývají vývojem komunikačních rozhraní mezi člověkem a strojem, a testují jejich budoucí využití při práci s počítačem. Některé slibné změny přijdou zřejmě mnohem dříve, než se původně očekávalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám