Hlavní obsah

Mistrovství České republiky v rychlém psaní SMS zpráv vyhrála poprvé žena

– Brno

Mistrovství České republiky v psaní textových zpráv na čas letos poprvé vyhrála žena. Tereza Šibalová porazila v sobotu na veletrhu Digitex všechny další finalisty soutěže, když text o 160 znacích napsala na mobilním telefonu za necelých 58 vteřin. Druhého Jakuba Dvořáka porazila o tři vteřiny a třetího Pavla Grepla, rekordmana soutěže z minulých let, o čtyři vteřiny. Uvedla to Kristýna Šnajdrová z Veletrhů Brno.

Článek

Do soutěže se může přihlásit kdokoliv, letos bylo 230 zájemců. Na svém mobilním telefonu mohli v pátek a sobotu v základních kolech napsat dopředu danou větu a když byli dost rychlí, postoupili dál. Do podmínek soutěže pořadatelé zahrnuli pouze telefon s klasickou, nikoli počítačovou klávesnicí. Zakázali ještě slovník T9. Ve výsledném textu nesměly být chyby.

Soutěžící uplatňovali v soutěži dvě převažující strategie. Někteří používali pouze palec jedné ruky. Jiní drželi telefon obouruč a palce střídali podle polohy písmen. Vítězka psala jedním prstem, za vteřinu jím dokázala napsat 2,75 znaku.

Soutěž dřív na brněnském výstavišti doprovázela veletrh Invex, který se ale letos proměnil v odbornou konferenci. Soutěž tak pořadatelé včlenili do doprovodného programu veletrhu spotřební elektroniky a digitální zábavy Digitex. S mistrovstvím v rychlém "esemeskováním" počítají i pro příští rok. Uskuteční se osmý ročník. "Byla by škoda ji opouštět. Pořád je hodně populární a mladí lidé chodí a účastní se jednotlivých kol," řekla o soutěži Šnajdrová.

Veletrh Digitex začal za výstavišti paralelně s dalšími pěti výstavami a veletrhy ve čtvrtek. Potrvá do neděle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám