Hlavní obsah

Mobily čeká revoluce, budou mít stejně výkonnou grafiku jako počítače

Novinky, Miloslav Fišer

Vědci ze společnosti St-Ericsson vyrobili novou platformu pro mobilní telefony, díky které by měl být jejich grafický čip stejně výkonný, jako u běžných stolních počítačů a notebooků. V blízké budoucnosti bychom tak díky nové technologii mohli například sledovat videa ve vysokém rozlišení i na drobném displeji obyčejného mobilu.

Článek

Nová platforma s označením U8500 od společnosti St-Ericsson dokáže jako první pracovat s mobilním grafickým jádrem MALI 400. Díky němu by měl mobil být schopen zpracovávat i náročnější 3D grafické úkony, jaké jsou zpravidla obsaženy v akčních filmech, či v moderních hrách.

Nová platforma by tak výrobcům měla dovolit instalovat do obyčejných mobilů dotykové displeje s vysokým rozlišením, které budou schopné přehrávat Full HD videa, a to klidně i ve standardu MPEG-4 nebo H264 HP.

Zároveň by nové mobily mohly být vybaveny i HDMI portem pro jednoduché propojení s televizorem nebo monitorem. Telefonům s novou platformou by neměly poté chybět ani dnes již běžné funkce, jako je satelitní GPS navigace, USB port, vestavěný fotoaparát s rozlišením až 18Mpix, či bezdrátové standardy WiFi a Bluetooth. 

Nová platforma U8500 je prozatím prototypem, který svými rozměry připomíná spíše základní desku malého netbooku, než mobilní telefon. Výzkumní pracovníci ze společnosti St-Ericsson ale věří, že se výrobci již brzy začnou o novinku ucházet a přizpůsobovat si ji k obrazu svému. V současnosti je platforma k dispozici pro operační systémy Symbian, Android a další linuxové distribuce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám