Hlavní obsah

O chytré mobilní telefony je vetší zájem než o notebooky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový prodej takzvaných chytrých telefonů v letošním roce stoupne o 29 procent na 180 miliónů kusů. Překoná tak prodej notebooků. Předpověděla to analytická firma Gartner s tím, že o rychle rostoucí trh s chytrými telefony se zajímají přední dodavatelé osobních počítačů, kteří by zde chtěli kompenzovat pokles poptávky na počítačovém trhu.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Komunikátor iPhone od Applu je jedním z nejoblíbenějších chytrých telefonů současnosti.

Článek

Chytré telefony se nyní na celkovém prodeji mobilních telefonních přístrojů podílejí 14 procenty. Společnost Gartner však očekává, že jejich podíl se do roku 2012 vyšplhá na zhruba 37 procent.

Firma předpověděla, že všichni přední dodavatelé osobních počítačů do konce letošního roku představí plány pro vstup na trh s chytrými telefony. Předpokládá však, že pro ně bude obtížné se na tomto trhu prosadit.

"Trhy s chytrými telefony a notebooky se řídí odlišnými pravidly," upozornila analytička Gartneru Roberta Cozzaová.

Češi nemají zájem o obyčejné mobily

Prodej mobilních telefonů v Česku však letos klesne zhruba o pět procent na 3,7 miliónu přístrojů. Lidé totiž mají zájem pouze o chytré mobilní telefony a přístroje bez operačního systému zůstávají ležet v obchodech.

"Region východní Evropy byl silně zasažen světovou recesí a to se týká i České republiky," uvedl ředitel české pobočky Gartneru Oldřich Příklenk. V celém regionu se podle něj letos prodá 79 miliónů telefonů.

Podle údajů za druhé čtvrtletí je nejprodávanější značkou v regionu Nokia s podílem 51 procent, následuje Samsung s 28 procenty a LG, která měla přes osm procent trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám