Hlavní obsah

Nokia žaluje Apple kvůli porušení patentových práv iPhonem

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší výrobce mobilních telefonů společnost Nokia podala žalobu na konkurenční firmu Apple. Důvodem má být porušení patentových práv, které Apple využil při výrobě chytrého komunikátoru iPhonu. Upozornil na to zahraniční server Business Week.

Článek

Nokia podala žalobu na porušení deseti patentových práv u amerického soudu v Delaware. Apple měl podle finského výrobce při výrobě iPhonu narušit patenty v oblastech technologií GSM, UTMS, WiFi, přenosu mobilních dat, zabezpečení, kódování i šifrování.

Žaloba se tedy týká všech iPhonů, včetně nejstarší verze, kterou společnost Apple uvedla na trh v polovině roku 2007. Podle Nokie má na její technologie licenci 40 hlavních prodejců, to se ale netýká samotného Applu.

Apple nerespektuje naše práva a zadarmo využívá inovace Nokie.
Viceprezident Nokie pro záležitosti práva a legálního vlastnictví Ilkka Rahnasto

„Základním principem mobilního průmyslu je, že některé firmy se podílejí na vývoji technologií, na vytvoření norem a vytvoření duševního vlastnictví. Jiné firmy pak tyto technologie využívají a kompenzují náklady na vývoj,“ komentoval situaci viceprezident Nokie pro záležitosti práva a legálního vlastnictví Ilkka Rahnasto.

To se podle něj týká také společnosti Apple. „Dodržení těchto zásad očekáváme také od tvůrce iPhonu. Jak se ale zdá, Apple naše práva nerespektuje a zadarmo využívá inovace Nokie,“ dodal.

Finská společnost Nokia je neustále největším výrobcem mobilních telefonů. V posledních letech však ztrácí podíl na trhu na úkor nových hráčů. Jedním z nich je díky komunikátoru od roku 2007 také firma Apple.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám