Hlavní obsah

iPhone už dokáže řídit i automobil

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Jako ze sci-fi filmu z daleké budoucnosti vypadá práce týmu německých vědců z berlínské Svobodné univerzity. Ti dokázali po několika měsících práce upravit běžný automobil tak, že je jej možné řídit pomocí komunikátoru iPhone od Apple.

Článek

Speciálně upravený automobil se řídí pomocí jednoduché aplikace iDriver. Ta se ovládá přímo na dotykovém displeji iPhonu, kde je znázorněn volant, plyn a brzda. K řízení celého vozu potřebujete pouze tyto tři ikony.

Pokud chcete s automobilem zatočit, stačí stisknout obrázek volantu a naklánět telefon požadovaným směrem. Jednoduchým stisknutím příslušné ikony můžete také přidávat plyn i brzdit.

Všechny povely zasílá iPhone do řídící jednotky automobilu pomocí bezdrátového rozhraní WiFi. Na kapotě a střeše vozu je navíc umístěno několik videokamer, díky čemuž můžete přímo na displeji mobilního telefonu sledovat, kam jedete.

Automobil ovládaný pomocí iPhonu, který vznikl v rámci projektu Spirit od Berlin, je zatím pro běžný provoz nepoužitelný. Podle vědců je ale jen otázka času, než se obdobné systémy začnou do vozů běžně montovat. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám