Hlavní obsah

Svět zaplavují mobilní telefony, je jich už přes čtyři miliardy

Počet uživatelů mobilních telefonů stoupne do konce letošního roku ve světě na 4,6 miliardy. Na tři obyvatele naší planety tak v průměru připadají dva mobily. Vyplývá to ze studie, kterou v úterý zveřejnila Mezinárodní telekomunikační unie (ITU).

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

V České republice je v současné době zhruba 14 miliónů aktivních SIM karet do mobilních telefonů.

Článek

Počet uživatelů pevných telefonních linek naopak v celém světě klesá. Pevnou linku má nyní 1,1 miliardy lidí, tedy méně než jeden z pěti pozemšťanů. Lidé také stále více využívají mobilní telefon a další přenosné přístroje pro vysokorychlostní připojení k internetu.

Do konce letošního roku dosáhne počet jeho uživatelů 600 miliónů a překoná tak počet těch, kteří využívají širokopásmový internet přes pevnou linku. „Zatímco v Africe připadá jeden uživatel širokopásmového pevného internetového spojení na tisíc obyvatel, v Evropě tento poměr činí 200 uživatelů na 1000 obyvatel,“ informovala agentura Reuters.

V České republice je v současné době zhruba 14 miliónů aktivních SIM karet do mobilních telefonů. Převažují přitom předplacené karty, kterých je o 800 tisíc více než karet v rámci tarifních služeb. Množství mobilních čísel na sto obyvatel se za poslední tři roky v České republice zvýšilo ze 112,6 na 132.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám