Hlavní obsah

Vědci vyvinuli mobil s ultrazvukem, zkvalitní léčbu i v zemích třetího světa

Právo, WUSTL, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S „chytrými“ mobilními telefony, k nimž jsou připojena malá zobrazovací zařízení, budeme moci sledovat stav svého srdce, ledvin, svalů i cév. Tvůrci nové technologie doufají, že jejich vynález pomůže nejen starým či nemocným, nýbrž že také otevře moderní medicíně cestu do nejchudších částí světa.

Foto: Profimedia.cz

Nově vyvinutý mobil s ultrazvukem by mohl výrazně zlepšit zdravotní péči v rozvojových zemích, kde není zavedena elektřina a kde tudíž nemohou fungovat přístroje jako nepř. skenery.

Článek

Jednoduché zobrazovací zařízení, napojené na mobil, dokáže pomocí ultrazvuku vytvořit (a odeslat) obrazy očí, jater, svalů, tepen a dalších tělesných orgánů. Jejich stav pak mohou prozkoumat lékaři, vzdálení desítky či stovky kilometrů, a i na dálku doporučit vhodné léčení.

„Představte si, že tyhle chytré telefony dostanou sanitky a jednotky intenzivní péče,“ řekl profesor počítačových věd William D. Richard, který se podílel na tvorbě nového zařízení, jež bylo vyvinuto na Washingtonově universitě v americkém St. Louis (WUSTL).

Nové zařízení může obsluhovat skoro každý – potřebné je jen jednoduché zaškolení. „Teď stačí nosit sondu a mobil a můžete dělat obrázky (tělesných orgánů) i za letu,“ tvrdil Richard.

Duchennova výzva

Jako příklad možností, které nabízí nový přístroj, uvádí profesor Richard Duchennovu svalovou dystrofii, což je neléčitelná nemoc svalů, která postihuje chlapce a mladé muže. Zatím lze jen zpomalit průběh této smrtící degenerativní choroby pomocí steroidů, ty však mají řadu vedlejších účinků: nepříznivě ovlivňují chování lidí i jejich váhu.

„Pečovatele, kteří by jinak museli pravidelně dopravovat do nemocnice nebo na kliniku mladé lidi (s Duchennovou dystrofií – pozn. red.), často připoutané k vozíku, je možné vycvičit k tomu, aby stav svalů sledovali pomocí ultrazvuku,“ uvedl americký profesor.

Popisoval i proceduru, která vypadá velmi jednoduše: „Pečovatel musí minutu provádět skenování a pak odeslat získaná data. Potom dostane výsledky. To by mohlo snížit dávky na nejmenší účinné množství, což by zvýšilo kvalitu života pacientů a snad i prodloužilo život.“

Slibné příležitosti nabízí podle něj nový přístroj ve válce: je s ním možné odhalit zranění přímo na bojišti. Lékař pak může odpovědně rozhodnout, zda poskytnout pomoc na místě nebo zda je nutný převoz do polní nemocnice.

Šance pro nejchudší?

Nejvíce příležitostí pro nový přístroj je podle Richarda v rozvojových zemích, které už mají mobily, ale stále jim chybí nemocnice a lékaři. „Jednadvacáté století je definováno lékařským zobrazováním. Nicméně 70 % světového obyvatelstva k němu nemá přístup. Je těžké dostat skenery pro MRI (magnetickou rezonanci – pozn. red.) nebo CT (počítačovou tomografii – pozn. red.) do vesnic, kde není elektřina,“ konstatuje Richardův spolupracovník David Zar, který vyvíjel počítačový program pro mobil s ultrazvukovou sondou.

Nové zařízení by mohlo změnit situaci nemocných ve třetím světě. „Tenhle druh mobilu je kompletní počítač na Windows. Mohl by se stát základním počítačem rozvojového světa, kde je vycvičený lékařský personál vzácný, ale většina obyvatelstva, až 90 procent, má přístup k mobilnímu spojení,“ doufal Richard.

Nyní jedná s výzkumníky proslulého Massachusetského technologického institutu (MIT) o tom, zda jejich zařízení se stane součástí souboru lékařských prostředků, který se má používat v rozvojových zemích.

Naprogramovaný mobil se s ultrazvukovou sondou stojí zatím dva tisíce dolarů a Richard doufá, že jeho cenu bude možné časem srazit až na 500 dolarů (asi 9 000 korun). I to ale bude pro některé lidi hodně.

Pro srovnání: v některých zemích odpovídá 500 dolarů příjmu na hlavu za jeden a půl roku. Jen prostředky, potřebné pro nákup běžných Windows, odpovídají sumě, z níž musí lidé v některých částech třetího světa vyžít tři měsíce a déle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám