Hlavní obsah

Nejnovější iPhone se poprvé v historii začne prodávat v Číně

ČTK, mif
Honkong

Čínský operátor China Unicom se dohodl s americkou společností Apple, že začne v letošním roce prodávat v Číně její populární multimediální mobilní telefon iPhone. Oznámila to v pátek firma. Ukončila tak měsíce spekulací o tom, kdy bude mít přístroj premiéru na čínském trhu.

Foto: Novinky

Apple iPhone 3GS

Článek

Společnost China Unicom se díky dohodě stane prvním čínským operátorem, který bude telefon iPhone oficiálně podporovat. V Číně se již nicméně používají tisíce odblokovaných telefonů iPhone dovezených ze zahraničí, napsala agentura AP.

Unicom uvedl, že s firmou Apple podepsal víceletou dohodu, neposkytl však podrobnosti o finančních podmínkách. Podle dřívějších zpráv čínských médii Unicom uzavřel tříletou exkluzivní smlouvu, v jejímž rámci se zavázal koupit pět miliónů telefonů iPhone za deset miliard jüanů (zhruba 26 miliard Kč). Telefony iPhone by Unicomu mohly pomoci v konkurenčním boji s gigantem China Mobile, který nyní dominuje čínskému trhu.

Čína je posledním velkým trhem, kam Apple se svým přístrojem zatím nevstoupil. Země má přitom největší trh bezdrátové komunikace na světě, mobilní telefon tam používá asi 687 miliónů lidí. Na druhém místě jsou s velkým odstupem Spojené státy, kde mobilní telefon používá více než 270 miliónů lidí.

Celosvětový prodej mobilních telefonů iPhone se podle studie výzkumné společnosti Strategy Analytics ve druhém čtvrtletí meziročně zešestinásobil na 5,2 miliónu kusů. Celkový prodej mobilních telefonů přitom klesl o osm procent na 273 miliónů přístrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám