Hlavní obsah

Nokia představila nový futuristický mobil s operačním systémem Linux

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nokia představila nový chytrý mobilní telefon, který nabídne rychlý internet, dotykový displej, nebo výsuvnou plnohodnotnou klávesnici, jakou disponují například notebooky. Jeho výhodou je ale především vyspělý operační systém Linux, díky kterému do mobilu můžete nahrát prakticky jakýkoliv program od nejrůznějších navigačních aplikací až po menstruační kalendář.

Foto: Novinky

Nokia N900

Článek

Nový komunikátor N900 od společnosti Nokia svým vzhledem připomíná aktuální vrcholový model N97. Shodně jsou také oba modely vybaveny plnohodnotnou klávesnicí s rozložením QWERTY. [celá zpráva]

Klávesnice svým konceptem vychází z tradičních počítačových klávesnic. Psát všemi deseti prsty však kvůli drobným rozměrům tlačítek možné není. Krom klávesnice je možné telefon ovládat pomocí dotykového displeje s úhlopříčkou 3,5 palce a rozlišením 800 x 480 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Nokia N900

Nokii N900 výkon rozhodně nechybí

Dostatek výkonu zajišťuje novému komunikátoru procesor TI OMAP 3430 s frekvencí 600 MHz a operační paměť o velikosti 1 GB, z nichž 256 MB je vlastních a 768 přístroj sdílí z interní paměti (podobným způsobem pracují i běžné stolní počítače, pokud nemají dostatek operační paměti, půjčí si část z pevného disku).

Foto: Novinky

Nokia N900

Pro ukládání dat má přístroj vyhrazeno 32 GB volného prostoru. Pokud by vám tato kapacita nestačila, je možné ji ještě rozšířit pomocí paměťových karet microSD. K internetu se s telefonem připojíte krom bezdrátových WiFi sítí také díky technologiím UMTS, GPRS, EDGE, HSDPA.

Novinka disponuje hned dvěma fotoaparáty. Na zadní straně je umístěn pětimegapixelový fotoaparát se značkovou optikou Carl Zeiss, který je vybaven funkcí automatického ostření a dvojitým LED bleskem. Kamerka na čelní straně s VGA rozlišením je určena především pro videohovory.

Foto: Novinky

Nokia N900

FOTO: Novinky

Ve výbavě telefonu nechybí ani čtečka PDF dokumentů, multimediální přehrávač, vestavěný aGPS modul, FM Transmitter pro přenášení hudby do libovolného rádia (například v autě), stereofonní reproduktory, 3,5 milimetrový konektor jack pro připojení tradičních sluchátek, či podpora bezdrátových sítí WiFi a Bluetooth.

Linux jako hlavní výhoda

Jednou z hlavních předností přístroje je operační systém Linux Maemo 5. Ten na první pohled sice vypadá jako Symbian, který Nokia instaluje prakticky do všech svých chytrých mobilů, ale rozdíl poznáte již při prvním spuštění.

Foto: Novinky

Nokia N900

Díky Linuxu je odezva telefonu o poznání rychlejší, než u jakéhokoliv jiného modelu ze stáje Nokie. Navíc je do zařízení možné nahrát, díky velkému počtu příznivců Linuxu, prakticky jakoukoliv aplikaci. Například oblíbený internetový prohlížeč Firefox, který je v mobilní verzi prozatím známý pod označením Fennec. [celá zpráva]

Telefon má rozměry 110,9 x 59,8 x 19,55 milimetru a hmotnost 181 gramů, což je úděl za vysokou vybavenost. Na tuzemském trhu by se nový komunikátor Nokia N900 měl objevit ještě letos v říjnu, a to za cenu okolo 15 tisíc korun. Připomeňme, že obdobně vybavený mobil Nokia N97 se aktuálně prodává okolo 13 tisíc korun.

Technické parametry komunikátoru Nokia N900
Displejdotykový, 3,5 palce, 800 x 480 obrazových bodů
ProcesorTI OMAP 3430 s frekvencí 600 MHz
Paměť1 GB RAM (256 MB vlastní + 768 MB virtuální), 32 GB (vestavěná), slot na paměťové karty microSD
SítěGSM, UMTS, HSPA, EDGE, GPRS, WiFi
Fotoaparát5 MPix Carl Zeiss, autofokus, LED blesk, přední kamera pro videohovory s rozlišením VGA
Multimediální přehrávačpodpora formátů MP3, WMA, AAC, M4A, WAV, MP4, AVI, WMV, 3GP, H.264, MPEG4, WMV, H.263
Další funkce a vlastnostivýsuvná QWERTY klávesnice, aGPS, televizní výstup, Bluetooth 2.1, stereo reproduktory, FM Transmitter, PDF čtečka, malování, Ovi Maps
Operační systémLinux Maemo 5
Rozměry110,9 x 59,8 x 19,55 milimetru
Hmotnost181 gramů

Linux a svět open-source softwaru

Linux je nejpopulárnější typ otevřeného operačního systému pro osobní počítače, volně dostupný veřejnosti k užívání, sdílení i k upravování. Systém Linux je zpravidla nabízen pro osobní i komerční použití zcela zdarma – jeho pořízení stojí pouze čas strávený stahováním z internetu.

Mezi nejznámější projekty patří operační systém Linux, kancelářský balík OpenOffice.org, oblíbená encyklopedie Wikipedie, webový server Apache a v neposlední řadě internetový prohlížeč Mozilla Firefox nebo e-mailový klient Thunderbird. Celý svět otevřeného softwaru je poslední roky hlavním konkurentem společnosti Microsoft.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám