Hlavní obsah

Veřejná WC za esemesku terčem kritiky ochránců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malmö

Veřejné záchodky ve švédském městě Malmö, které se dají otevřít jen díky textovým zprávám SMS, se staly případem pro švédské ochránce osobních údajů. Příslušný úřad podle deníku Sydsvenska Dagbladet chce po správě města vědět, jak dlouho se budou telefonní čísla uživatelů toalet uchovávat a kdo všechno k údajům o používání WC má přístup. Upozornila na to agentura APA.

Článek

Městská správa v Malmö umístila záchodky se "SMS zámkem" v městském parku. Toaletu lze otevřít díky kódu, který člověk dostane v textové zprávě do svého mobilního telefonu. Požádá o ni rovněž zprávou SMS, kterou odešle na určené číslo. Přitom se mu strhne poplatek za použití WC.

Tento způsob město zvolilo prý proto, aby se mu lépe dařilo odhalit případné vandaly. Díky uchovávaným telefonním číslům uživatelů záchodků se dá najít, kdo si kdy do budky odskočil. Ochránci osobních údajů se ale obávají možného zneužití těchto "citlivých dat".

Regionální média už informovala o různých problémech, které jsou s "esemeskovými" veřejnými záchodky spojeny. Před kabinkou tak například prý zůstali bezradně stát zahraniční turisté, protože jejich mobil ve švédském systému nefungoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám