Hlavní obsah

Vodafone zvažuje koupi britského T-Mobilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský mobilní operátor Vodafone Group Plc. uvažuje o nabídce na britskou divizi T-Mobile UK, přestože by případné spojení mohly zastavit regulační úřady. Uvedl to v pondělí list Financial Times s odvoláním na zdroje blízké situaci.

Článek

Vodafone je největší mobilní operátor na světě podle příjmů. Kromě nabídky uvažuje Vodafone i o možnosti vytvoření společného podniku s T-Mobile UK, dodal list. T-Mobile je vlastněn německým operátorem Deutsche Telekom.

T-Mobile UK zaúčtoval v prvním čtvrtletí letošního roku kvůli snížení hodnoty majetku odpisy 1,8 miliardy eur. Deutsche Telekom v reakci na to uvedl, že bude zvažovat další budoucnost divize a je otevřený všem možnostem. Zdroj blízký firmě agentuře Reuters řekl, že německá společnost zatím nerozhodla o případném prodeji britské divize.

Hodnota T-Mobile UK v současnosti činí tři miliardy až čtyři miliardy eur (78 miliard až 104,1 miliardy Kč). Případnou akvizicí by se Vodafone stal jedničkou na britském mobilním trhu s podílem kolem 40 procent.

Vodafone chce ovládnout trh

V současnosti je jedničkou na trhu 02, divize španělské Telefóniky, který ovládá zhruba 27 procent trhu, dodal list. Vodafonu patří 25 procent, francouzský Orange má podíl 22 procent, T-Mobile 15 procent a firma 3 společnosti Hutchison Whampoa osm procent. Podle analytiků by o případnou koupi T-Mobilu určitě měli zájem i další operátoři.

Analytici se však obávají, jak by se k případnému spojení postavily regulační úřady, a to hlavně kvůli čtyřicetiprocentnímu podílu na trhu. Na druhé straně ale upozorňují, že na žádném jiném evropském trhu není tolik mobilních operátorů, jako v Británii. Silná konkurence na britském trhu také firmám nezaručuje, že se jim podaří si udržet zákazníky.

Vodafone i T-Mobile UK se ke zprávě odmítly vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám