Hlavní obsah

Apple vydal nový operační systém pro iPhone a iPod Touch

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu v deset hodin pacifického času, tedy v 19 hodin středoevropského času, uvolnila společnost Apple nový operační systém pro oblíbený komunikátor iPhone a multimediální přehrávač iPod Touch. Ten byl oficiálně představen již na začátku července na konferenci Applu. Nový systém přináší mnoho oprav a vylepšení.

Foto: Novinky

iPhone OS 3.0

Článek

Díky novému operačnímu systému 3.0 bude schopen iPhone a iPod Touch konečně hovořit česky. Mezi novými jazyky se objeví také slovenština. Nově bude například možné psát zprávy a e-maily na displeji i v horizontální poloze. Klávesnice tak sice bude zabírat větší část displeje, ale psaní na dotykovém displeji by mělo být o poznání pohodlnější.

Foto: Novinky

Apple iPhone 3GS

Mezi další vylepšení patří například podpora MMS zpráv, multimediální funkce na editaci videa, jednoduché kopírování, vyjímání a vkládání textu, možnost přeposílání zpráv, lupa na obrazovce, vestavěný správce hesel pro přihlášení na vybraných internetových stránkách, nebo rozšířené možnosti rodičovské ochrany.

Foto: Novinky

iPhone OS 3.0

Nový operační systém 3.0, kterým je vybaven také nejnovější iPhone 3GS, bude možné nainstalovat i na starší model 3G a první generaci iPhonu. Všichni zájemci budou moci komunikátor zcela zdarma aktualizovat pomocí aplikace iTunes. Majitelé iPodů Touch při upgradu zaplatí necelých deset dolarů.

iPhone 3GS pod drobnohledem

Osmého června večer odhalila společnost Apple nový iPhone. Co ale znamená označení 3GS? Stejně jako u starší verze zkratka představuje podporu rychlého 3G internetu. Přídomek S je zkratkou anglického slova Speed, čímž chtěl výrobce upozornit na rychlost odezvy systému, která je podle informací Applu až dvakrát vyšší.

Nový iPhone 3GS bude nabízen ve dvou základních variantách, které se budou lišit pouze ve velikosti vestavěné paměti pro uložení dat. Zákazníci budou moci vybírat z variant s kapacitou 16 GB a 32 GB. [celá zpráva]

TomTom naučil iPhone konečně navigovat

Speciálně pro nový operační systém 3.0 pro iPhony vytvořila společnost TomTom software, aby mohl být oblíbený přístroj využíván také jako plnohodnotná navigace. Navigační software bude kompatibilní jak s nejnovějším iPhonem 3G, tak se starší variantou 3G. První generace iPhonu bohužel ale neobsahuje integrovaný GPS přijímač, který je k zprovoznění navigace nezbytný.

Cenu ani datum zahájení oficiálního prodeje navigačního systému pro iPhone TomTom zatím neprozradil. Kromě samotného softwaru ale bude možné k iPhonu přikoupit také speciální stojánek s napájením, který bude možné jednoduše uchytit na čelní sklo automobilu.

TomTom není jediná společnost, která se pro iPhone rozhodla vyrábět navigační software. Spolupracovat na navigačním řešení se společností Apple se rozhodly také firmy Navigon nebo Sygic. Samozřejmě není ani vyloučeno, že postupně začnou vytvářet navigační software i jiné společnosti. Více se dozvíte ZDE.

Reklama

Výběr článků

Načítám