Hlavní obsah

Prohlížeč Firefox by letos mohl předstihnout oblíbený Internet Explorer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedoucí pozici oblíbeného prohlížeče Internet Explorer na trhu by ještě letos mohl ohrozit konkurenční Firefox, který si získává stále více příznivců. Vyplývá to z průzkumu německých odborníků společnosti Fittkau & Maaß, na který se dnes odvolává agentura DPA.

Článek

Firefox 3 od nadace Mozilla Foundation se březnu stal nejpoužívanějším prohlížečem v Evropě. Přednost před ostatními novými verzemi prohlížečů mu jen mezi německy hovořícími uživateli internetu dává 40 procent lidí.

Nejnovější verze 7 a 8 prohlížeče Microsoftu Internet Explorer za Firefoxem zaostávají s 38 procenty. Celosvětově ale stále vede Microsoft, jehož Explorer v květnu dosáhl na trhu podílu 66 procent. Firefox získal jen 23 procent.

Kvůli tlaku Evropské komise, která Microsoft mnohokrát kritizovala za monopolizaci trhu, se firma navíc rozhodla v Evropě prodávat nejnovější verzi operačního systému Windows 7 bez prohlížeče Internet Explorer. To by podle očekávání mělo s oblíbeností jednotlivých prohlížečů pořádně zamávat. [celá zpráva]

Microsoft také stále vede mezi německy mluvícími uživateli internetu, jestliže se k 38 procentům připočte také 12 procent lidí, kteří holdují starším verzím Internet Exploreru. Prohlížeč Safari společnosti Apple používá 3,1 procenta lidí, program Opera 2,4 procenta.

Při průzkumu oslovila firma Fittkau & Maaß mezi dubnem a květnem celkem 120 tisíc německy mluvících uživatelů internetu.

Firefox i pro mobilní telefony

Jednou z hlavních výsad chytrých telefonů s operačním systémem je velký a prostorný displej, který přímo vybízí k surfování na internetu i na cestách. V současné době zápasí o titul nejoblíbenějšího prohlížeče v mobilu Internet Explorer a Opera. Do souboje nyní přispěchal i Firefox, který je v první testovací verzi určen pro mobilní telefony od Nokie.

Mozilla Fennec je název nového internetového prohlížeče pro mobilní telefony, který má vycházet z populárního Firefoxu. Fennec je podle tvůrců prozatím jen kódové označení testovací verze. Finální program prý ponese název podle svého staršího bratříčka ze stolních počítačů.

Nový prohlížeč je plně optimalizován pro použití v chytrých telefonech s operačním systémem, které díky svému prostornému displeji přímo vybízejí k surfování po internetu. Testovací verze pro mobily jsou v současné době k dispozici pro telefony s operačním systémem Windows Mobile pro Nokii N810, která pracuje s linuxovým OS. Více se dozvíte ZDE.

Reklama

Výběr článků

Načítám